Wednesday, June 22, 2005

Tossujen ohje
copyright Mimmaneule

luo 25s, neulo 10 riviä 1o 1n joustinta.
11.rivi (op): neulo 1 o *langankierto 2 o yhteen* toista ** koko rivin ajan
12 rivi: nurin
13. neulo 16s oikein, käännää työ, neulo 7s nurin, käännä työ.

Neulo näillä 7s sileää neuletta 12rv (viimeinen rivi nurjalla puolella)
Poimi oikean käden puikolle 6 silmukkaa sileän neuleen reunasta (siis vain poimi, älä neulo), neulo 7s, poimi vasemman käden puikolla 6s sileän toisesta reunasta, neulo loput 9s, käännä työ.

Neulo aina oikeaa 5 riviä, eli yhteensä tulee 3 niitä nurjansilmukan rivejä näkyviin oikealle puolelle. Aloita kavennukset:

neulo 2 o, 2 o yht, 12 o, 2 o yht, 1 o, 2 o yht, 12 o, 2 o yht, 2 o.

seuraava rivi oikein

sitten 2 o, 2 o yht, 10 o,2 o yht, 1 o, 2 o yht, 10 o 2 o yht

oikein
kavennukset kuten edellä, mutta välissä vain 8 o

päättele silmukat oikein (nurja puoli).

Ompele sauma nilkasta lähtien mahdollisimman siististi.

Ja sitten vaan nyöriä tai virkattua nauhaa. Joustinosuudesta voi tehdä myös lyhyemmän, tai sen voi tehdä sileänä, oon tehnyt myös niin, että ennen reikäkerrosta neuloo vain 1 krs, näin tulee nilkkatossu :D Nyöri varmistaa sen että tossut pysyy menossa mukana. Sileän neuleen pituutta säätämällä voi vaikuttaa helpoti kokoon; pienelle vauvalle olen tehnyt sileää vain niin että tulee 5 solmua reunaan (onko se nyt sitten 10 krs), keskoselle 4, jne. Sitten joutuu vaan vähän miettimään montako silmukkaa pohjan kavennuksissa täytyy neuloa välissä, mutta periaate kuitenkin tämä.

15 comments:

derea said...

Kiitti! Nyt mä tajusin. Mä luulin et toi varsi tehtäis pyöröneuleena, ja siks ihmettelin, et miks tos on 25 s. Juu, eli kiitos. :D

Susanna said...

Olen miettinyt et tekis sen pyörönä, mutta taitaa mennä turhan hankalaksi, muutama rivi kuitenkin vain :D

derea said...

Miksi tuossa muuten lukee copyright Mimmaneule? Siis sitä Mimmaneule-juttua mä ihmettelen vaan. Kun eikös toi sivun nimi tavallaan ole Susannan käsityöt?

Susanna said...

derea, :D Mimmaneule on mun yritys, joka tosin on vasta starttivaiheessa. Esimerkiksi tällaisia tossuja myyn.

derea said...

Onks sillä sun yrityksellä joku sivu mis näkyy vaikka, et mitä sä myyt? Olis kiva nähdä. :)

Susanna said...

Derea, mun sivut on työn alla, mutta toivoisin että saan ne pystyyn mahd pian. Kerron sitten kyllä lisää, kun on kerrottavaa! Pääpiirteissään teen vauvojen ja lasten vaatteita ja asusteita ja erilaisia lahjasettejä. Yksilöllisiä ja laadukkaita, hyvistä langoista (ei novitaa, paitsi tällä hetkellä tossuissa Samosta, mutta sekin vaihtuu) ja iloisissa väreissä.

santra said...

Heips! Olen tehnyt muutamat tossut ohjeellasi, kun oli tarve tossuista... sitten karkasi mopo käsistä vai pitäisikö sanoa puikoista ja niitä tuli... monta. Esittelin tuotoksia omassa blogissani ja sitten joku kysyi ohjetta. Kysyisinkin voisinko linkittää blogisi omalle sivulleni? Että halukkaat voivat tulla kurkkaamaan ohjetta täältä.

Anonymous said...

Hei; ihania juttusia teet, ja minäkin töppösormi uskaltauduin kokeilemaan näitä tossuja, vaikka olenkin vasta aloittanut neulailut uudelleen vuosien jälkeen=)

Käsissäni on nyt tossu, jota on tehty vaiheeseen, jossa neulotaan kaistaletta 7s sileää/12 riviä.

Jos lähden poimimaan noita kuutta silmukkaa oikealle kädelle, mistä neulon nuo 7s... jne. En ymmärrä tätä kohtaa, koska en osaa hahmottaa tällaisia töitä vielä. Onko sanavarastossa vielä lisätavuja auttamaan minut täatä pinteestä=)?

Kiitos kovasti! Kerron sitten miten meni..

Susanna said...

Hei, ihanaa että vielä joku tossujen ohjeen on löytänyt. Pitäski laittaa se etusivulle :D.

Laita työ niin että oikea puoli osoittaa sinuun ja olet rivin alussa niillä seitsemällä silmukalla. Sitten nostat oikean käden puikolle silmukat siitä kaistaleen reunasta, et siis neulo niitä mitenkään, vaan nostat vaan. Sitten neulot ne seitsemän, poimit samalla tavalla vasemman käden puikolla ja jatkat rivin loppuun. Oliko tästä apua? Tosi hankalaa selittää...

Anonymous said...

Tuohan oli just hyvin selitetty, koska ymmärsin periaatteen! Koska en uskaltanut maalaisjärkeäni käyttää niin työ jäi kaistaleen jälkeen NP minuun päin, ja siksi ihmettelin mihin jatkan ohjetta mukaillessani=) Kiitos kovasti, nyt alan heti kokeilla!

Täällä Sinun sivuillasi on muitakin ihania ohjeita/malleja ja nyt kun lähipiiriin on vaaveja tulossa useampikin, niin varmasti kurkin ohjeistasi inspiraatiota vauvalahjoihin. Mukavaa joulun odotusta ja eiu puikot suihkimaan!

Yst. mismis

Anonymous said...

Hei!
Olen tekemässä tossuja ohjeellasi. Onko tuossa siis tarkoitus päätellä jo siinä vaiheessa, kun kavennusten välillä on tuo 8 silmukkaa vai jatkaa loppuun asti kavennuksia? Jos tuossa vaiheessa päättelee, niin jalkapohjaanhan jää reikä, onko se siis tarkoitus ommella kiinni samalla kun ompelee nilkan kohdan vai miten?

Susanna said...

Nimetön, kiva että ohjeelle on yhä käyttöä! Silmukat päätellään kun välissä on se 8. Sitten ompelet pohjan ja nilkan takasauman kerralla. Eli sauma on myös pohjassa! Tajusko tästä mitään? :)

Anonymous said...

Kyllä, nyt tajusin. Kiitos. Saa nähdä minkälaiset töppöset tulee, tein Novita wool-langasta ja se on varmaan ohuempaa kuin mitä sinä olet käyttänyt tuossa ohjeessa, koska ensimmäisestä tossusta tuli ihan minikokoinen. Suurensin sitten ohjetta niin, että loin aluksi 36 silmukkaa. :)

Anonymous said...

heippa!
kertakaikkisen ihanat töppöset!
mä teen vaan jonku kummallisen virheen noissa.
eiks tosta sileästä neuleesta (12 riviä) tule kantapää?
mä sain aikaseksi sellaisen tekeleen, missä sauma tulisi eteen päälle...
töppösten sivuun en saa aikaiseksi "korotettua" osaa, mikä kuvassa näyttää olevan nurjaa?
missä vika? osaatsä auttaa onnetonta? ;)

Susanna said...

nimetön, sileä osa on tossun päälliosa! sauma tulee siis pohjaan! Ensin neulotaan nilkan resori, sitten kun ne silmukat jaetaan ja neulotaan sileää syntyy jalan päälliosa, kun kaikki silmukat otetaan työhön syntyy sivut ja pohja! Joten kokeilepa kääntää tossu noinpäin että sileä osa päällä, alkaako näyttää tossulta? :) siinä ei siis varsinaisesti ole kantapäätä, se vaan muodostuu kun sauma on ommeltu kiinni. sauma tulee siis nilkasta melkein varpaisiin asti. (voiko enää sekavammin selittää, sorry :D)