Sunday, March 05, 2006

Taas täällä surisee saumuri

Mun ompelusähläykset ei kauheasti kai ihmisiä kiinnosta, mutta ei se mitään. Kerron kuitenkin, jospa vaikka jotakuta toista aloittelijaa lämmittää mun höpinät. Ja toisekseen, muuta kerrottavaa ei paljoa ole, elämä on jossain välitilassa, paussilla, usvassa tms..

Koska tarkoitus siis tosiaan on myös säästää rahaa ompelemalla itse, päätin hieman tarkkailla materiaali- ja rahakulutusta. Otin metrin trikoota, mittasin kaavat tarkasti ja leikkasin niin monta paitaa kun irti lähti. Tulos: metristä saa kolme 86 senttistä paitaa. Mutta huomasin jujun; 80 senttiä kangasta olisi riittänyt kolmeen paitaan, kun sitten taas 105cm olisi tullut jo neljä paitaa! Eli ostamalla kangasta 80cm yhden paidan hinnaksi tulisi 1,84e. Mutta jos ostaa metrin ja tekee siitä kolme, hinnaksi tulisi 2,3e. Ja ostamalla 105cm hintaa per paita on vain 1,81. Ja taas tuli todistettua; mitä enemmän ostat, sitä enemmän säästät! Tietty tähän pitäisi lisätä vielä marginaaliset resori- ja lankakustannukset, sekä mahdolliset muut tilpehöörit, mutta niitähän kuuluu kaapissa olla muutenkin eiks vaan :D


Harjoittelin saumurin tehokäyttöä, ja opettelin tekemään rullapäärmeen. Kätevää, mun mielestä nämä paidat missä on tuollainen reuna on niin nättejä! Pitää vaan hommata jotain sopivamman värisiä lankoja, nyt mulla ei ollut kuin yksi kartio pinkkiä lankaa ja loput mustaa. Saumurilla saa tehtyä myös muita nättejä koristereunuksia, täytyy perehtyä niihin joku toinen kerta.


Voisko joku valaista mua: onko rullapäärme tarkoitus tehdä vain kolmella langalla/yhdellä neulalla? Mun ohjekirjassa ei vasemman puoleiselle neulalle/langalle ole laitettu mitään säätöjä, mutta neulan poistamisesta ei myöskään mainita. Ihan hyvä siitä kai näinkin tuli, mutta mietin vaan...

Voi kun mä niin haluaisin vajota sohvannurkkaan itkemään eikun siis neulomaan. Tai nukkumaan. Tai ihan mitä vaan, kun vaan olis aivan hiljaista. Mutta ei auta itku markkinoilla, takaisin sorvin ääreen.

23 comments:

KatjaL said...

Tosi nätti paita! Täälläkään ei ole hiljaista kuin yöllä...mutta omat yökukkumiset kostautuu sitten taas seuraavana aamuna.Eilen keksivät pelata sisällä curlingia ja huuto oli sen mukainen. Kysyinkin etteikö siinä vois olla vähän hiljempaa, niin vastattiin, että siinähän kuuluu huutaa;)Jep, ja minä niin tykkäisin vain istua ja kuunnella hiljaisuutta.

Sirpa said...

Kyllä ompelukset kiinnostavat! Niitä näkee netissäkin niin vähän, että uusista saa aina ideoita. Sinulla on niin sieviä ja siististi tehtyjä vaatteita aina.
Istun juuri ratkomassa vanhaa vaatetta kaavoiksi, jospa lopultakin saisi edes yhden ostetuista kankaista käytettyä. Raitatrikoita olen viime aikoina joka kerta kangaskaupassa käydessä himoinnut, mutta vielä en ole raaskinut ostaa. Pitäisi tosiaan etsiä kaavat ja laskea minkä kokoinen pala kannattaa ostaa aikuisen t-paitaa varten.
Toivotan jaksamista sinne, toivottavasti käsityöt piristävät!

Susanna said...

Kiitoksia! On muuten ihan totta, niinkuin Sirpa sanoit, että ompelujuttuja näkee tosi vähän. Kaikki blogitkin, mitkä on sanan ompelu alla, ovat ensisijaisesti neuleblogeja :D Kai se on niin että neuleita syntyy enemmän, tai niihin liittyy enemmän esiteltävää. Ja ihminen joka on ommellut vuosia, ei välttämättä koe mitenkään erityisenä että tuli ommeltua muutama paita, mutta tällaiselle aloittelijalle kaikki on niin kivaa :D

Katja, onneksi meillä ei ole keksitty sisäcurlingia...Mä olen välillä pitänyt korvatulppia ja ne kyllä kivasti suodattaa ylimääräisen mökän :D

joko said...

lisää vaan ompelujuttuja! minä yritän välillä ommella sen muistin varassa mitä joskus yläasteella on opetettu, joten taidot ei ole kauhean hyvät. pitäisikin panostaa enemmän ompelemiseen kun se on kuitenkin loppujen lopuksi kivaa. minulla ainakin ompelun aloittaminen on aina "ison" vaivan takana kun ompelukone pitää ottaa esille ja keittiön pöytä tyhjentää ja.. (olisipa oma huone!) neuletta on niin paljon helpompi vaan aloittaa.

Susanna said...

joko, mä olen nyt yhtäkkiä löytänyt uudelleen opettelemisen riemun. Perustiedot on just sieltä peruskoulusta, eikä nekään kovin häppöiset. Nyt oon suhaillut tilkkuja ees taas ja kokeillut miten käy jos tuota nappia vääntää tonne päin ym :D Ompelukoneellahan saa aikaan vaikka mitä!

Mutta hyvä että ompeluksista kiinnostuneita löytyy, ei tarvi seinille höpötellä!

Terhi said...

Minustakin on kiva lukea ompeluksistasi, kaikki näyttää aina niin viimeistellyltä ja kauniilta. :-)
Vähän kyllä huolestuttaa, kun olet viime aikoina kuulostanut niin alakuloiselta. Tiedän oikein hyvin tuon sohvannurkassa itkemis -fiiliksen. :-/ Netin välityksellä on vaikea tehdä muuta kuin toivotella jaksamista, joten sitä toivotan! *halaus*

Jonna said...

Minä kans täällä lueskelen joka päivä ja kiinnostaa kyllä niin neuleet kuin ompelut. En vaan usein tule mitään kommentteja jättäneeksi :)

Mie olen ihan aloittelija ompelun saralla... meinasin nukenvaatteilla alkaa harjoitteleman (kunhan saan kankaani tuolta mökistä joskus, ovat jumissa miehen äänentoistovehkeiden takana... mur...) ja siitä sitten edetä vaikeampiin juttuihin... mutta katsoo nyt kuinka homma lähtee etenemään :)
Koulussa yläasteella oon viimeksi kunnolla (minäkin)ommellut ja tykkäsin siitä kyllä tosi paljon! Ja olin ihan kohtuu hyväkin käsitöissä :)

tuitu said...

Sun insproivana mä olen saanut kipinän alkaa ompelemaan vaatteita. Vintillä nököttää mummin vanha Bernina joka painaa niin paljon että siippa täytyy patistaa hakemaan se sieltä alas (olen patistanut jo kuukauden, mutta ei ole muistanut...)Eli siis visioita on vaikka millä mitalla ja kankaitakin löytyy ja jos ei löydy niin hankitaan.
Väsymys vaan alkaa olla sitä luokkaa täällä päässä, että viikon aurinkoloma ei riittäisi sitä karkottamaan. No, ehkä joskus tulee aika kun voi levätäkin?! Voimia eloon...

Helminalle said...

Täälläkin yks ompeluista kiinnostunut, neuleet on vaan itselläni olleet pitkään ykkösenä. Kunhan kevä't saa, varmaan siirryn taas saumurin ääreen enemmän.
Oon muuten käyttänyt saumuria (rullapäärmettä) myös niin, että vanhoista bodeista oon tehnyt paitoja klipsimällä ne alahelmukset poikki ja *surruurr* saumuria vaan kehiin.
Esmes kun kuopus ei enää viime kesänä tarvinnut bodeja, mutta niitä oli vielä monta ihan käyttökelpoisina, näteimmät väkersin sitten paidoiksi, kahta raitapaitaa pitää vieläkin. Säästöä :).

vanilla85 said...

Juu, ompelukset ja neulomukset kiinnostavat ihan yhtä lailla! Kova hinku olisi itselläkin ommella toukokuussa syntyvälle siskonvauvalle vaatteita, mutta täällä päin ei oikeasti ole mitään hienoja kankaita!

derea said...

Mua kiinnostaa kaikki käsitöihin liittyvä, ompelu myös. Ja se on kivaa. Mut sit kun ompeluun kuuluu kaikkii "lisätöitä": kankaalle piirtäminen, leikkaaminen, nuppineulat argh. Mulla on joku inhosuhde nuppineuloihin :) Saataispa mekin saumuri toimimaan, piti just salsa-hameessa käyttää rullapäärmettä mutku ei saatu niitä lankoja :D

thiire said...

Sä oot kyllä ihana. Muuten, arvaa ollaanko mekin täällä jumissa lakon aikaan. Kaikki meidän bussit lakossa, ja kauppaan 3km. Hiphei.

Lape said...

Olen tässä odotellut itsekkin että ompelukärpänen ottas taas ja iskin ja kadottaisi joka paikasta pursuavat kankaan palat toiseen atmosfrääriin...

Yleensä ottaen kaikki käsityöaiheet menevät.... eli siitä vaan samaan tapaa... ;)

PirkkoK said...

Joo, rullapäärme tehdään kolmella langalla (ainakin mun ohjekirjan mukaan). Ja mä olen huomannut, että se toinen neula kandee jopa ottaa pois ihan, eikä vain jättää langatta, niin tulee kivamman näköistä. Ja itse asiassa mä saan parasta jälkeä aikaan siten, että leikkuri on käännetty pois, jolloin itse sit pitää ohjata kangasta enemmän. Ja venytellä kangasta aika paljon.

Mustakin on tosi kiva lukea sun ompelujutuista, vaikken nyt ihan aloittelija olekaan =)

Ja sit mun säästövinkkejä soppaan. Aika pienistäkin paloista saa tehtyä kaikenlaista, varsinkin kun sul on se saumuri. Mä just tein itelle pyjamahousut ja kun olis tullut melkein shortsit vaan siitä kankaanpalasta, niin laitoin eri kankaasta lahkeensuihin semmoiset 30cm kaistat. Tuli kivat!

Susanna said...

Pirkko, noita säästämisjuttuja olenkin miettinyt. Housuja olen muksuille tehnyt parit niin, että vyötärölle tai polvien kohdille pienet palat, sillai saa puolesta metristäkin kahdet housut :D

Kati E said...

Mä oon osittain samoissa fiiliksissä kun sä... Tätä on liikkeellä tai jtn?

Mut ihan tosissaan, laita mulle @ jos tarve vaatii tai soita tai... :)

Stricker said...

Mä kyllä katselen myös mielelläni sun ompelujuttuja ... tosin kyllä kateudesta aivan vihreänä :-). Tosi hienoja ompeluksia olet viime aikoina tehnyt!
Mulla on yli 15 vuotta vanha perusompelukone, joka vetelee viimeisiään, piston pituuksia ei saa enää kunnolla säädettyä yms. :-(. Saumuria mulla ei ole ikinä ollut, mutta olen haaveillut siitä jo vuosia ja muutkin hienoudet, kirjovat koneet sun muut olis iiiiiihania. Viikonloppuna lyhensin vanhalla konella neljät housut ja kirosin koko ajan, kun kone on yksinkertaisesti jo niin rämä :-(.
Ja minäkin lähetän sulle virtuaalihalauksen (((()))) ja tsempitystä, eiköhän se siitä, kun aurinko alkaa taas paistamaan ja kevät tulee!

Ninni said...

Tottakai ompelukset kiinnostaa! Kivan näköinen rullapäärme. Tuliskohan reunasta kiva, jos sen päärmäisi tiheämmällä ja ohuemmalla pistolla? Mä oon ihan noviisi enkä edes tiedä saako saumuriin sellaisia säätöja, mutta tuli vaan mieleeni.=)

Susanna said...

Ninni, joo tiheempi ja ohuempi sen kuuluisi olla, mä en vaan vielä osaa säätää tota. Tai siis nyt tiedän että ainakin yks neula pitää poistaa. Mutta siis joo, se on liian leveä tikki. Mutta silti kiva :D

iona said...

Minä oikeestaan olen enemmän ompelija kuin neuloja, nykyisin vaan neulominen sujuu pikkuhidasteen takia helpommin :D.

Ompelublogeja on harmillisen vähän, mutta ompelua harrastaviakin on paljon vähemmän kuin neulojia. Taitaa ompelun suuremmat välinevaatimukset nostaa kynnystä aloittelijoilla. Neuleeseen ei tarvitse investoida kuin puikot ja lankaa. Neuleen saa pienempään tilaan, sitä on helpompi tehdä missä vaan ja sen saa nopeasti korjattua pois.

Saumurilangat on aina ikävän kallis kertaostos mutta onneksi ne sitten kestääkin pitkään. Mä olen hankkinut vähitellen värin kerrallaan, keskiharmaalla ompelen sitten suuren osan sellaisista trikoista joihin ei löydy just oikeaa. Hanki kuule tuohon rullapäärmeeseen siepparilangaksi sellasta woolly nylon -lankaa, vaihtuvavärisiäkin on.. tulee upeat reunat trikoopuseroihin! (Mun blogin arkistoissa on sen yhden brodeeratun vaipan reunat huoliteltun sellaisella.) ((En ota vastuuta jos aiheutin uusia materiaalihimotuksia ;) ))

Anonymous said...

Rullapäärme syntyy oikean puoleisella neulalankalla ja siepparilankoilla. Vasen neula siis pois pelistä. Alasiepparin lankankireyttä kiristämällä saadaan aikaan se, että ylätsieppari lanka kiertää kankaan oikealta puolelta nurjalle jne. Kangas laadusta riippuu myös se millaiseksi leikkuuleveys kannattaa säätää.

ida leino said...

Hei! Kyllä minua ainakin kiinnostaa kirjoituksesi, käyn täällä aika usein lueskelemassa! Itse olen täysin aloittelija :)

Tiina said...

Moikka! Ensivisiitillä. =) Kyllä mun ompelublogi ainakin on pääsääntöisesti ompelua, ja lähinnä lapsille. Vaikka ei sen edes ollut alunperin tarkoitus olla ompelublogi!! ;D