Tuesday, January 03, 2006

Takaisin kerälle

Tähän aikaan vuodesta (ja päivästä) sitä tekisi itsekin mieli mennä kerälle, mielellään peiton alle. Mutta kun ei voi, niin laitetaan edes Noro kerälle. Huivista tuli ihan tyhmä, aivan liian pieni mihinkään tarkoitukseen. Pöh. Ihan ajan haaskausta.


Tiesittekö, että energiansäästölamppujen valo on samantapaista kuin auringon valo? Jos esim kukille haluaa/tarvitsee antaa keinovaloa, ei tarvitse ostaa kalliita erikoislamppuja (paitsi jos kasvattaa hamppua :D ) vaan ihan tavallinen energiansäästölamppu tai loisteputki riittää. Lamppua voi käyttää hyödyksi myös valokuvia ottaessa; ylläoleva kuva on otettu ilman salamaa pelkän energiansäästölampun valossa. Kätevää, ja tuntuu olevan ainoa tapa saada kohtuullisen kunnollisia valokuvia. Onneksi kohta tulee kesä...

Mä olen päättänyt, että lankavarasto kaipaa nyt radikaalia pienennystä. Ensin olin ajatellut, että pidätän itselläni oikeuden käydä ostamassa lisää lankaa, jos se on alpakkaa tai jos sitä selvästi johonkin työhön tarvitaan. Mutta kun rahatilannekin on mitä on, niin päätin että yritän nyt toistaiseksi pärjätä ihan oman varaston voimin.

Virtuaalisäästämistä

Rahatilanteeseen liittyen keksin uuden jutun. Mulla kun on tapana sortua kaikenlaisiin pieniin heräteostoksiin, mihin oikeasti ei olisi varaa. Kyllähän sitä aina sitten suoriutuu, mutta ei se nyt mitenkään järkevää ole. Joten kehitin tällaisen jutun:

- aina kun melkein ostan jotakin, en ostakaan, vaan siirrän ostoksen verran rahaa toiselle tilille. Otetaan nyt vaikka esimerkkinä, että melkein tilasin Loop-d-loopin ja Sarah Dallasin Knitting -kirjat Amazonilta, hintaa 40$. Siirretään 40€ (silmämääräinen valuutan vaihto) säästötilille.
- suoriudutaan kuukausi ilman tätä 40€ rahaa
- kuun lopussa lyhennetään kaikilla säästössä olevilla roposilla olemassa olevia velkoja
- kun joku etukäteen mietitty summa velkaa on lyhennetty, voi palkita itsensä, ja seuraavan kuukauden virtuaalisäästöt voi törsätä miten parhaaksi näkee.

Näin menetellen mä laskeskelin että kesään mennessä suurin osa veloista olisi maksettu pois. Oikeesti tuollaisia pikkusummia voi säästää todella helposti, koska rahaa vaan aina menee. Viime viikollakin mä säästin ainakin 20e, kun en mennytkään kangaskauppaan. Päätin ommella ensin niistä kankaista mitä on, ja ostan uutta vasta myöhemmin. Saas nähdä kuin tässä käy. Sen loop-d-loopin mä kyllä tahtoisin. Ehkä mä palkitsen itseni sillä vaikka ensi kuussa :D

12 comments:

laurakoo said...

Eiks se huivi ollutkaan hjuva? :)

Susanna said...

no ei :(

laurakoo said...

No voe himpura.

Joku tuontapainen säästömetodi munkin pitäisi keksiä - ja noudattaa sitä myös. Oon ollut 16 vuoden koulu- ja opiskelupötkön jälkeen muka puol vuotta työelämässä eikä rahaa oo silti yhtään enempää ku ennenkään. Lankaa ja vaatteita kyl on... :)

Susanna said...

Me ollaan nyt niin vähällä rahalla, ja silti pystyy tuhlaamaan. Mä en kerta kaikkiaan käsitä mihin me ollaan ne rahat tungettu silloin ku molemmat oli töissä eikä ollut lapsia :/

nanna said...

Toi virtuaalisäästöidea on tosi hyvä! Täytyypä kokeilla vaikka heti - tosin olen "säästänyt" jo vähän alennusmyynneissä....

Susanna said...

Nanna, thänks :D

Mä oon oikeesti tosi hyvä tekemään kaikenlaisia suunnitelmia ja budjetteja ym, mutta joskus niissä pysyminen on tosi vaikeaa. Ja mainokset oikein yrittävät saada meidät uskomaan että kaikki pitää saada heti nyt. Ihan huijausta. Esim Jocsun sänky oli tasan samanhintainen anttilassa kaksi vuotta sitten, nyt se on muka taas superalennuksessa, rajoitetun ajan, vaikka se on ollut sen hintainen koko ajan. :D

Ostelemisen sijaan mä rupesin tekemään listaa mitä kaikkea haluaisin ostaa. Sieltä sitten on hyvä valita kun on rahaa :D

Anonymous said...

Voisikko nyt tehdä sen ohjeen sisältä tulevaan kerään? kiits.

Lankakomero said...

Pieniä mitättömältä tuntuvia ei-aivan-välttämättömiä menoja karsimalla saa vuositasolla kivat summat säästöön. Hyvä kevytlukuinen kirja aiheesta on John Allen Paulosin Numerotaidottomuus.

joko said...

minäkin olen koko aamun virtuaalishoppaillu lipastoa makuuhuoneeseen. pitäisiköhän säästää ne rahat ja katsella tavarapinoja nurkissa vai lähteä kauppaan?

Susanna said...

Miksi nimettömät aina ovat vaatimassa jotain? Ohje tulee (ehkä) seuraavaan Ullaan, siinähän odottelet. Jos olisit vaivautunut nimesi laittamaan olisin (ehkä) saattanut vaivautuakin ohjeen tekemään.

KirsiÄr said...

Mulle se yksi orkideaguru kertoi, ettei tarvitse olla edes energiansäästölamppu, normaali hehkulamppu/loisteputki toimii kasvivalona ihan hyvin, kunhan valo sijoitetaan 40 - 60 cm:n etäisyydelle kasvista. Mutta se hortonomiasta. Teetkö kerän Stitchbitch-tyyliin vai sillai kynän ympärille?

Loistava säästöidea. Useinhan sellainen muutaman päivän kypsyttely johtaa siihen, että huomaa ettei välttämättä tarvitsekaan uutta paitaa/sukkaa/kukkaa/tilkkua/mitävaan Mulla on varmaan luvassa älä osta mitään -kuukausi helmikuussa. Vain ruokaa ja välttämättömiä tavaroita saa ostaa. Omantunnon mukaan voi sitten määritellä, mikä on välttämätöntä.

Anonymous said...

Minulla on vähän samantyyppinen tapa säästää, mutta pienemmillä summilla. Jätän ostamatta karkkia, juomatta laten, ostamatta lehden irtonumeron jne. ja säästyvät euron ja kahden euron kolikot laitan säästölippaaseen. Purkki alkaa olla täynnä (tosin sitä on täytetty yli kaksi vuotta) ja kohta viedään pankkiin ja katsotaan, miten pitkälle niillä rahoilla päästään seuraavalla lomalla. Tanja