Monday, August 17, 2009

Influenssaa odotellessa

Yritän ja olen onnistunutkin olemaan panikoimatta tämän uuden influenssa-aallon suhteen. Rasittaa vaan, kun neuvoja on niin erilaisia, tavallaan kaksi ääripäätä: median hypetys ja toisaalta esim THL:n rauhoittelut. Ehkä olen jotenkin kummallinen, mutta mulle kyllä eniten sydämentykytystä aiheuttaa kysymys kuka maksaa viulut?

Koulu ja tarha ilmoittivat, että jos kotona joku on sairaana, lapset ei saa mennä hoitoon/kouluun. Tavallaan toki ymmärrettävää, mutta sitten taas toisaalta, sikainfluenssan vaarallisuustaso on laskettu tavallisen influenssan tasolle, joten miksi tällainen ylireagointi? Ja toisaalta, THL:n ohjeissa sanotaan, että sairastuneen ei pitäisi hoitaa pieniä lapsia. No kuka niitä lapsia sitten hoitaa???? Sanomattakin lienee selvää että puoliso ei vapaata saa terveiden lasten hoitamista varten.

THL:n mukaan "Tartunnan saaneet ihmiset voivat tartuttaa virusta noin vuorokausi ennen oireiden ilmaantumista ja edelleen jopa 7 päivän ajan sairastumisen jälkeen, lapset ja henkilöt, joilla on muita perussairauksia pidempäänkin". Kuitenkin sairasta lasta saa palkallisesti hoitaa vain kolme päivää. Armollisesti puolet tämän perheen tuloista maksava taho ilmoitti, että "Tarvittaessa työntekijälle pyritään antamaan 3 kalenteripäivää pidempi
palkaton poissaolo". Huomatkaa sana PYRITÄÄN. Käytännössä tämä ei onnistu muuta kuin sulkemalla liike, joten ei varmaankaan onnistu.

Lisäksi pitää toimittaa selvitys, miksi VAIMOKE ei voi lapsia hoitaa. Mielenkiinnolla odotan, riittääkö selitykseksi "teen töitä", vai pitääkö kenties eritellä asiakkaat?? Nyt tämä on se kohta elämässä, mitä ajatellen työnantajan olisi EHKÄ kannattanut miettiä joustaako vai eikö joustaa silloin, kun minä olin hoitovapaalla ja/tai koulussa. Muistan edelleen varsin hyvin, kun Jocsu joutui ambulanssilla sairaalaan, ja jälkikäteen selvisi että tuo päivä muuttui palkattomaksi, koska vaimokehan olisi voinut ottaa tyttären mukaan sairaalaan. Ja tähän päälle lukuisat muut kerrat kun koulunkäyntini kärsi ja jouduin läpikäymään helvetin vain siksi että minä yksin jouduin hoitamaan lapset. Nyt on se hetki, kun minun ei enää ole pakko luopua omista menoistani eikä minun tarvitse joustaa yhtään pätkää.

Kokemus on kyllä opettanut, että tavalla tai toisella tämä kääntyy kuitenkin taas niin, että minä ne lapset hoidan. Unohdan itseni, työni, ja teen mitä täytyy. Tasa-arvoa ei ole olemassakaan, ainakaan työnantajien mielestä.

8 comments:

Terhi said...

Minä mietin eilen leffateatterissa että eikö tämä ole juuri sellainen paikka jossa median mielestä ei ollenkaan saisi olla. Eli suljettu tila jossa on paljon ihmisiä.

Ja vielä kun minun työni (lastenhoitajana) on juuri sellainen että niitä lapsia hoidetaan silloin kun vanhemmat ei pysty eli myös kun lapset on flunssassa eivätkä vanhemmat voi hoitaa. Eli minun pitäisi olla oikea sikainfluenssamagneetti.

Ei auta murehtiminen etukäteen. Flunssapiikin käyn hakemassa heti kun voi mutta muuten täytyy vain katsoa miten käy.

Susanna said...

Terhi, niinpä, näinhän se on. Mua huolettaa eniten toi taloudellinen puoli, miten ihan oikeasti pärjää jos menee pari kuukautta niin että ei pysty tekemään töitä kuin välillä. Taudin itsensä kannalta en jaksa panikoida, uskon että media liioittelee suuresti, ja sit taas jos se paha on, niin eipä siihen oikein voi varautua mitenkään. tulee jos tulee. Seuraavat pari viikkoa varmaan näyttää vähän suuntaa, kun koulut nyt kunnolla starttaa.

Muuten, siel THL:n sivuilla lukee ettei virus leviä metriä kauemmas tartuttajasta, eli periaatteessa leffassa on turvassa jos nyt vieressä ei istu kipeä :D

katja73 said...

Mua on askarruttanut tässä yksinhuoltajana, jolla on 11- ja 13-vuotiaat lapset, se että en saa jäädä kotiin palkallisesti hoitamaan lapsiani jos sairastuvat. En käsitä yhtään, kuka ihme on säätänyt sellaisen lain, jonka mukaan 11-vuotias on jo niin iso ja reipas ja pystyy itsestään huolehtimaan, ettei tarvitse vanhempaa kotona, kun esimerkiksi sikatautiinkin kuuluu korkea kuume. Kuinka siinä muka voi tehdä töitä jos toinen on yksin kotona? Ja vielä, jos kummankin lapsen hoitaa palkatta ja sitten sairastuu itse, niin kuka kummassa maksaa laskut?

Kati E said...

Mua tuossa lähinnä arveluttaa meidän Venlan, raukkaparka on just 2 kk:tta... :S

Muutoin en tajua tuota hirveää haloota, kun tähän mennessä (eli toukokuusta lähtien) tähän versioon on kuollut murto-osa siitä määrästä mitä TAVALLINEN influenssa tappaa per kk globaalisti.

Työnantajia on ikävä kyllä monenlaisia. Ja teidän J:lla on sellanen pässimpi vissiin. Se on kurjaa teille kaikille!!!!

Äläkä huoli, mä tulen tarvittaessa tuomaan ruokaa tai muita kauppatavaroita. Ette näänny nälkään. ;)

Ninalandia said...

Jos meillä on isäntä kotona lapsen/lasten kanssa, MUN pitää pyytää MUN pomolta lappu, josse MUN pomo todistaa, että MÄ oon töissä! Ja tän mies vie sit töihin =)

Että siis voi tsiisus prkl!

Meillä sentään työpaikka joustaa ja hommia voi vähän tehdä kotoakin. Mut tietenkin homma menee niin, että ensin on toinen lapsi kipee sen viikon, sitten toinen ja sit vasta ite. Että tuurillaan ollaan sit 3vko töistä pois...

Toivotaan, ettei kellekään tulis mitään tai ainakaan hirveellä voimalla.

Susanna said...

Katja, niinpä. Pitäs olla edes mahdollista, että jos lääkäri arvioi että lasta ei voi jättää yksin, niin sitten palkka maksettaisiin. En mä haluaisi itsekään olla yksin 40c kuumeessa...

Kati, juu minäkin oon tein pientä ajatellut. Ja ihan totta että tässä hommassa on paljon melua tyhjästä, influenssa-aalto on joka vuosi, ja okei tää on pahempi mutta ei nyt sentään mikään rutto.

J:n työnantaja on ok mutta jos ei ole rahaa niin kyllähän sen asenteen ymmärtää tavallaan... voi vaan ehkä miettiä ennenku perustaa firman, että pystyykö niille sitten maksamaan....

Nina, haha, toi on paras. Mun pitää kai samanlainen selvitys tehdä, mut kukas sen todistaa et olen töissä :D. Mut oikeesti, kysyn vaan, tunteeko kukaan ketään MIESTÄ joka olisi joutunut ikinä todistamaan olevansa töissä kun vaimo hoitaa lapsia? Tiedän tapauksia kun mies on ollut golffaamassa ja vaimo kotona, kun eihän sitä golffia nyt voi perua.. :D

Villasukka said...

Mediahysteriaa. Meillä koulu/tarha/kunta ei ole ilmoittanut mitään tuollaista. Yleensä saa olla omalla ilmoituksella (itse sairastuessa) kolme päivää pois, nyt esimiehen luvalla viisi. Koulussa liikkuvat kaikki pöpöt, joten oletan sairastuvani itsekin, mutta vielä en ole kuulluet edes huhuja. Toisaalta, jos minä olen tosi-tosi-tosi kipeä, kuka hakee kateille ruokaa?

Kati E said...

Se J:n työnantaja ei oo tietoinen siitä et yrittämiseen liittyy aina riski? ;) Ei se varmasti helppoa ole, mut täytyy välillä ihmetellä sen tapoja kyllä.