Sunday, November 13, 2005

BB reloaded

Eilen pelasimme Fahrenheit-peliä puolille öin, ja siinä sivussa neuloin valmiiksi Bibon, joka koki hieman muutoksia Lauran alkuperäiseen ohjeeseen. Tämä on siis tehty 1o1n joustinneuleena, muuten suunnilleen samalla tavoin kuin Laurankin ohjeessa.Hieno tuli, tykkään tästä enemmän koska tästä tuli napakampi, johtuen ehkä myös langasta. Edellisen tein Schoeller&Stahlin Wonderwoolista ja tämä on Novitan Pop Plussasta.

Olen miettinyt tätä tekijänoikeusasiaa (taas). Joku jossain viittasi tähän BB pipo-ohjeeseen, että tämänkin teko on "väärin" koska se on kopio jostain olemassa olevasta. Mutta hei, eihän se ihan oikeesti voi mennä noin!!! Eikä menekään, olen siitä aivan varma. Lauran ohjehan ei ole oikeasti nähnytkään BB Tiinan pipoa, hattu on aivan erilainen, vain vinoon menevät silmukat on siitä "varastettu" idea. Mummi näki kun tein ekaa BB pipoa, kysyi että miten ihmeessä saat vinoon nuo silmukat. Kerroin, ja nyt kun nähtiin hän esitteli biboa, että mun oli aivan pakko tehdä kans tällainen, kun se oli niin kiinnostava uusi juttu. Siis edes näkemättä ohjetta, näkemättä valmista pipoa mummi teki tismalleen samanlaisen pipon kuin Laurakin (ja moni muu) on tehnyt, ja aikoo nyt myydä sen jossain eläkemessuilla. Onko mummi nyt suuri rikollinen sitten??? Eihän se voi mennä näin. Silloinhan kukaan ei enää koskaan voisi tehdä, myydä yhtään mitään.

Jotenkin koko tekijänoikeusasia on ihan paisunut muodottomaksi möykyksi, ihmiset jotka ei tiedä asiasta yhtään mitään (kuten minä...) vaahtoavat ja paasaavat niinkuin olisi omasta leivästä kyse. Uskoisin että esim lehdet ovat aika tarkkoja näistä asioista, ja silti joka toinen malli on sen näköinen kuin joku toinenkin malli. Mä näen asian niin, että malli on kokonaisuus:
- malli itsessään
- työhön käytetty lanka
- mallineule / mallineuleiden yhdistely
- toteutustapa

Ja olikohan vielä muuta. Eli jos ajatellaan vaikka tätä BB pipoa, mun mielestä Tiinan bibo on yksi malli, Lauran bibo yksi, ja tämä minun yksi. Kaikki ne on tehty eri tavalla, niissä on selvästi erilaiset kavennukset, eri langat, ja eri fiilis. Varmaan eri silmukkamäärätkin. Ja ne kaikki on joku tehnyt ihan itse. Tai no, Tiinan bibohan saattaa olla vaikka Hennesiltä, mistäs me tiedettäis :D Mutta siis näin mä näen nämä oikeudet. Ja ihan terveellä järjellä ajateltuna, jotenkin näinhän sen on pakko olla, muuten yhtäkään pipo-ohjetta ei voitaisi missään julkaista, kaikki ne on kuitenkin niin samanlaisia.

Sunnuntain ratoksi tarinan tarjosi Susanna, jonka pitäisi lukea kehityspsykologiaa....

9 comments:

laurakoo said...

Apua, nyt joku Hra Seppälän omistaja vetää mut oikeuteen varastetusta ideasta, hih-hii :)

Odottelen innolla, että bb-pipo - joko Tiinantyylinen, mun ohjeella tehty tai joku mukaelma - kävelee vastaan, kun niin moni on suunnitellut neulovansa niitä joululahjoiksi. Enkä siis todellakaan odota tätä siksi, että saisin käydä jonkun raiveleihin kii ja vaatia palkkiota mun ohjeen käytöstä - en oo mikään tekijänoikeuskiihkoilija. Silloinhan en voisi ikinä tehdä mitään, kun kaikki on kuitenkin jo jossakin keksitty.

Lyhyesti siis: I agree, kiva pipo ja kiitos piristävästä päivityksestä :)

tikru said...

Heh.. kriminaalimummu..

Tsekkailin tuota BB-Tiinan pipoa ja musta se on tehty tiukemmalla oikein-kierteellä kuin tuo Lauran mukaelma. Eli nyt tää sun Bibo ois lähempänä..:)

Musta on kans vinhaa ootella et millon Bibo kävelee vastaan. Jännää ois myös saada tietää miten BB-Tiina suhtautuu pipovillitykseen.
Mullon nimittäin tunne, että neiti on sen itse tehnyt.

suvi said...

Kerran erässä blogissa, etsin tänne linkinkin, oli mielestäni tosi hyvä kommentti tähän tekijänoikeushässäkkään :)

http://jaanav.vuodatus.net/blog/33008

Lankakomero said...

Hyvä kirjoitus, ihan samaa mieltä olen kanssasi.

Jenni said...

Amen.

Mä muuten näin Hesassa bb-pipon. Ei hajuakaan oliko kaupasta ostettu, tehty Lauran ohjeen mukaan vain ihan itse säveltänyt. Kukat ja kaikki löytyi. Ja oli vielä hienokin ;)

JennyF said...

Mulla on sellainen olo, että olen nähnyt sen "aidon" (?) Bibon Lindexissä, mutten ole varma, ainakin vastaava. Joko munkin pitäisi kokeilla Bibon tekoa...

Sanni said...

Hienoa on just se miten jonkun keksintö muokkautuu muiden käsissä. Sanoivat tekijänoikeuskiihkoilijat mitä vaan. Minäkin sovelsin jo biboa vaikka alkuperäinen Lauran ohje on oikein hyvä.

Anonymous said...

Myös Oulussa on bongattu Bibo; Formia -leffateatterin edessä viime torstaina !!

Marika

Anonymous said...

Heippa!

Tässä on Tiina terve, siis ihan se Tiina sieltä telkkarista. :)
Hullua, miten mun piposta on tullu isoki asia. Ihmiset oottelee sitä "oikeaa ja aitoa" ohjetta, joka siis on mitä ilmeisimmin tässä tapauksessa juuri se mun pipo. (ja siks tännekki löysin, ku vähä googletin mitä bb-pipolla löytyykään :D)
Se vihreä telkkarissa nähty pipo on vanha ja ihan minun ite tekemäni, ja silloin kun sen tein, en ollut ikikuuna päivänä nähnytkään senmoista pipoa jossa "raidat" menis vinnoon. Eli se oli kyllä ihan oma idea, tai jos joskus olin nähny niin en ainakaan ollu kiinnittäny huomiota.
Ja tekijänoikeuksista sen verran, että kait sitä jokkainen käsityöläinen saa omanlaisensa tehä, ja minä tein tollasen ja sinä omanlaisen. Ja sillä selvä se :)
En tiiä tahonko kertoa kellekkään koskaan oman pipon ohjetta, koska muita ohjeita on jo niin monta ja mun pipo on vaan mun pipo :)
Hassulta tuntuu vaan, että asiasta on tullu niin iso, ja että mallinnuksia on niin monia tehty, ja se vihreä pipo on mun :D

heihei. tiks kii.