Friday, November 11, 2005

Helmineulonta on terveydelle vaarallista

Espoo Uusissa tutkimuksissa helmien käyttö neulonnassa on todettu terveydelle haitalliseksi. Pienten helmien pujottelu lankaan saattaa aiheuttaa näköhäiriöitä ja silmänpohjan väsymistä. Neulonta sinällään on varsin terapeuttista ja jopa terveyttä edistävää, mutta helmet tuovat tähän arkiseen harrastukseen niin suuren stressitekijän, että on suositeltavaa harkita tarkoin ennenkuin aloittaa helmineulonnan.

Edellä kuvattujen silmäoireiden lisäksi helmiin liittyy muitakin riskejä. Kun ensin on pujotettu toista sataa helmeä lankaan, alkaa neulonta. Kun langassa yhtäkkiä tuleekin vastaan SOLMU, saattaa heikompi saada rytmihäiriöitä. Vielä ei ole keksitty miten tämän voisi välttää. Kaikenlaiset agressiot saattavat lisääntyä helmien kanssa puuhatessa. Onkin suotavaa, ettei samassa tilassa ole lapsia tai muita herkkiä henkilöitä - ärräpäitä saattaa lennellä.

Neulojan ystävä -yhdistys suosittelee pitäytymistä ihan tavallisissa pehmeissä langoissa, ja unohtamaan helmet ja muun tilpehöörin. Puoli kiloa alpakkaa auttaa varmasti alun vieroitusoireisiin, ja jos vielä tuntuu että verisuonet tukkeutuvat, kannattaa käydä täällä tai vaikka täällä ja antaa visan vinkua.

8 comments:

laurakoo said...

Aijai, kuulostaa vaaralliselle. Onneksi sulla on vastalääkkeet tiedossa :)

Kati E said...

Hmmmmm, just tuli Visa-lasku. Se taitaa hillitä hetken aikaa tuota nettishoppausta. :D

tinna said...

Hei kiitos avusta, pienellä ("pienellä") vaivalla sain nyt tekstin mustaksi! Mietinkin että sen varmaan saa sieltä html osiosta jotenkin..mut en sitten osannu sen pidemmälle ajatella! :D

mursuliina said...

hihii joo kyllä se helmien kera neulonta aiheuttaa ainakin vanhuksille kuolemanvaaran. meillä on singer-keskuksessa rampannut yksi vanha mummo jo kaksi kertaa vaihtamassa helmipurkkia, kun ei se saa niitä ahdettua siihen lankaan. viimeksi se oli jo ihan hiilenä ja meinasi saada sydärin, kun vahingossa tempasin siltä langan pois neulansilmästä. hänellä oli kuulema mennyt vaikka kuinka kauan sen laittamiseen :D

mutta... apua tarvitsen oi susanna kokenut tusshenan tilaaja! mitä kun mä jo kuukausi sitten tilasin sieltä seasonstorelta ja maksoin tilauksen eikä sieltä oo mitään kuulunu, postia oon lähettäny kolme kertaa eikä sieltä vastata mitään... nyyyyyyyh! *muuttuu ihan minikokoiseksi ja katoaa maan kamaralta*

mursuliina said...

oho... jäi juttu kesken... eli onko tällaista tapahtunna sinulle tai osaatko antaa mittää vinkkiä, mitä kannattaisi nyt tehdä??

Susanna said...

Tinna, hyvä että sait toimimaan!

Mursuliina, onpas kummallista, ettei lankoja kuulu. Maksoitko luottokortilla vai tilisiirtona pankin kautta? Osaatko saksaa, vai oletko lähettänyt kyselyt englanniksi? Mä en tiedä osaako se rouva englantia. Mä kyllä sain paketin nopeasti. En osaa sen kummemmin auttaa, ota uudelleen vaan yhteyttä sinne, ja tarkista myös pankin kautta onko rahat menneet oikeaan osoitteeseen. Toivottavasti saat lankasi pian!

mursuliina said...

maksoin ihan netissä omalta tililtäni, joten jonnekin ne rahat on menneet. nordealla oli kyllä hyvin yksityiskohtaiset ohjeet maksuun. ainoa kohta, missä voi olla häikkää, on tilausnumeron ilmottaminen. olisin laittanut sen viitenumeroksi, jos sellainen vaihtoehto olisi ollut, mutta viestikenttään sen sitten lykkäsin. lähetin englanniksi aiemmat postit, viimeisimpään sönkkäsin jotain saksaakin. olisi se kumminkin kohteliasta häneltä jotain vastata vaikka siansaksalla.....

Susanna said...

mursuliina, voihan pöh.toivottavasti sieltä nyt tulisi jonkinlainen vastaus pian! Tällaisesta osoitteesta hän lähetti minulle meiliä: RStegh@t-online.de joten jos sulla on eri osoite niin kokeile lähettää tuohonkin!