Monday, June 26, 2006

Kestovaippoja?

Sain ihan vähän hassun ajatuksen. Melinda hikoaa niin paljon, että ajattelin että kestovaippa voisi olla huomattavasti mukavampi ihoa vasten. Ja rahapuolikin houkuttaisi, meillä menee pelkästään yövaippoihin 24e kuussa....

Leikin ajatuksella jonkin aikaa, kävin jopa vierailemassa kestovaippainfon sivuilla ja parissa tutussa kaupassa. Valmiina ne on törkeän kalliita. Itse tehden saisi ihania, mutta jo pelkässä selvitystyössä olisi ihan hirveä homma; erilaisia merkkejä ja tyylejä ja muotoja on pikavilkaisulla tuhansia. Ja taas toisaalta ihan konkreettista rahaa huteihin ei ole.

Sitä paitsi mä inhoan vaippoja ja vaipanvaihtoa ja kaikkea siihen liittyvää muutenkin. Ettäkö pitäs olla vielä lähemmässä kosketuksessa? hmm. Täytynee ehkä vetäytyä tästä ajatuksesta.. No, leikin sillä vielä hetken..

Otetaan vastaan vinkkejä 2-vuotiaan kestovaipoista. Millaisia niiden pitäisi olla, mitä tarvikkeita niiden tekoon tarvitsisi? Kokemuksia puolesta vastaan, täyttäkee kommenttiloota! Hyvien vinkkien saattelemana saattaisin ehkä kokeilla. Mutta en halua kuulla että kannattaa ostaa 60e paketti valmiina, pitkällä aikavälillä edullista blaablaa, kun mulla ei ole sitä 60 euroa :D

14 comments:

Anonymous said...

En varmasti ole paras henkilö sanomaan kaksivuotiaan kestoista, mutta meillä vuosikkaalla toimii päivällä parhaiten harsoimu ja pul-kuoret (valmiina ostetut). Yövaippana on ollut kertiksiä ja itseommeltu sisävaippa (ohje SK:ssa viime vuoden alussa) ja hahtuvapöksyt päällä. -Tuula

Sahrami said...

(tää on omituista, mä viime yönä mietin että Susanna ei ole maininnut blogissaan kestovaipoista mitään - mulla oli niskat jo illalla jumissa ja nyt ei enää kääny edes pää, siksi valvoin ja ajatuksetkin oli harvinaisen harhailevia)

Meillä parhaiten 6kk ikäisellä toimii villikset ja sisävaippa-yhdistelmä, fleesekuorista poika onnistuu aina liruttelemaan jostain läpi (esim. selästä, mitä suuresti ihmettelen, ihmisen anatomian takia...)

PUL (laminoitu kangas) ei ole kovin hengittävää, joten niin omituiselta kuin tuntuukin, niin villahousut ja sisävaippa voisi olla paras yhdistelmä teille.

Villakuoriksi voisi ajatella jotain 100%-80% villaa (loput polyesteriä) neulosta kaksinkertaisena, riippuen tietenkin kankaan paksuudesta. Sisävaippana toimisi ehkä SuuriKäsityölehden 1/05 kaavalla tehty sisävaippa taskullisena. Taskullinen tarkoittaa sitä, että sinne voi sisälle pujottaa lisää imua. Kuivuu nopeammin ja paksuutta voi sädellä.

Samalla kaavalla voi tehdä kuorenkin (leikkaa reilummin saumanvaroja tai jos kuori on hyvin joustavaa kangasta, niin ei tartte koko ajatella).

Kuoreksi voisi ajatella myös housuvaippaa, ehkä sellaista mallia, jossa on avaussysteemi sivussa, jolloin kakkavahingot on helpompi poistaa...

Imujen määrä riippuu toki siitä, paljonko Melinda pissaa yöllä. Pikkupissoille riittää ehkä joku froteeimu, mutta isot lätäkölliset vaativat enemmän imua. Bambua on kehuttu kauheasti, mutta se saattaa olla kallista. Hamppu imee todella paljon, mutta sen saaminen käyttökelpoiseksi (hyvään imuun) vie pesussa ja käytössä aikaa pahimmillaan kuukausitolkulla.

Isommalla lapsella isokaan lisäimujen määrä ei näytä eikä tunnu kovin isolta paketilta. Mä olen huomannut meidän käyttöön hyväksi lisäimuksi hahtuvaimut, niissä on sekin hyvä puoli, että niitä tikuttelee yhdessä illassa valmiiksi jopa minä (joka en saa koskaan mitään tehtyä ellen mene piiloon lastenhuoneeseen tai vessaan lukkojen taa).

Teillä ei todennäköisesti kovin pitkää aikaa käytetä enää vaippoja, joten mitään suuria summia ei kannata niihin laittaakkaan (ellet saa joltain kaverilta takuuta siitä, että ostaa sulta sitten tarpeettomaksi jäävät vaipat pois sopivaan hintaa).

Kestojen kautta vaippojen käsittely on muuten muuttunut paljon muakvammaksi... Mä olenkin aina ollut omituinen.

Susanna said...

Ymmärränkö nyt oikein, että PUL-kuorivaipan päälle ei enää tarvitse sitten villahousuja? Miten kesällä voi edes käyttää mitään villahousuja, sitä en tajua.... Nehän on ihan tolkuttoman kuumat.?

Sahrami, kiva kuulla etten ole ainoa joka ajattelee nettituttuja öisin :D Mä oon nähny susta untakin, siitä on jo kauan, enkä edes "tuntenut" sua silloin oikeastaan muuta ku muistin nimen neulontalistalta :D

Sahrami said...

Villa eristää sekä kylmää että kuumaa - siksihän rastafareillakin on villapipot päässä...
Mä käytän nuorimmaisella villahousuja (hahtuvasta kudottuja) öisin, eikä hiki näytä vaivaavan. Päivisin on enimmäkseen ilman vaippaa tai sisävaipalla, kun me ollaan aina kotona.

PULin päälle ei tosiaan tarvita muuta kosteuden eristystä, mutta minusta se on tosi hengittämätöntä ja sillä tulee hiki (joo, ajattelen nyt vaan tätä kesää ja hellettä). Isommalla lapsella se voikin toimia yövaippana paremmin kuin vauvalla, meillä vaan on ennen kestoilu loppunut tuossa vajaa vuosikkaana kun kestot on jääneet pieniksi. Nyt ajattelin sinnitellä sen yli ja ommella aina vaan isompia vaippoja - paitsi että tää meidän nuorimmainen 6kk on NYT isompi kuin esikoinen vuosikkaana...

Jos surffailututtaa, niin www.kestovaippainfo.fi vie helposti mukanaan.

En uskalla edes kysyä, että mitä unta musta näit...

Susanna said...

Sahrami, kiitos tiedoista! Mä tuolla kestovaippainfossa olenkin nyt majaillut. Kyllä mä varmaan ainakin yhden vaipan kokeeksi voisin ommella :D Ja ehkä kokeilen tehdä ulkokuoren vaikka fleecellä kun sitä kaapissa on.

En enää muista oikein mitä siinä unessa oli, ihan positiivisessa hengessä kuiteski! Muistan et meinasin silloin laittaa sulle meiliä, että olet ajatuksissa, mutta ajattelin että se kuulostaa kahjolta :D

Hanna said...

Suosittelen ompeleen täyttösisävaipan eli vaipan jonne sisälle saat sujautettua haluamasi määrän imua. Imuja saat kätevästi vanhoista froteepyyhkeistä ja puolen metrin palasesta hamppua tai bambua ompelee yllättävän paljon, eihän sitä ole pakko ommella kuin keskikohtaan imuksi. Olen itse ostanut kankaita vaippoja varten myllymuksuilta. Ulkopinnalle soveltuu hyvin vanhat t-paidat, colitsipaidat, ihan mikä tahansa, ei se tarvitse olla uutta kangasta. Sisäpinnalle suosittelen laitettavaksi kangasta joka on kuiva pyllyävasten esim. fleece jos siitä ei tule ihottumaa (meillä ei kenelläkään kolmella ole tullut) eli näin saat hyvän yövaipan eikä tarvite huolehtia et onko vaippa märän tuntuinen lapsella. Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä :)

Marja said...

Fleecellä on jännä ominaisuus, yksinkertaisena se toimii kuivaliinana ja kaksinkertaisena kosteussulkuna. Tosin mikään pomminvarma kuorivaippa ei kaksinkertaisesta fleecestä tule, joten yökäyttöön suosittelen minäkin villahousuja.

Ensimmäisellä lapsellani käytin kertiksiä ja kestoista minulla on kokemusta yhden lapsen verran. Tyttö on sen verran herkkäihoinen, että meillä ei juuri villahousuja käytetty, ainoastaan l.valkoisia hahtuvapöksyjä pystyi silloin tällöin käyttämään, värjätty hahtuva on karheampaa. Kaikkein huolettomin yhdistelmä noin parivuotiaalla olivat omasta mielestäni PUL-taskuvaipat (sisäpinta microfleeceä), joiden sisällä oli imuina harsotaitoksia tai froteepötköjä.

Hahtuvapöksyjä neuloessani rakastuin hahtuvaan ja kun villahousuja ei kukaan tarvinnut, niin alkoi syntymään laukkuja =)

Hanna said...

Niin lisäämpäs vielä et meillä Leevi on nyt elokuussa 2 vuotta ja kestoilemme päivin sekä öin. Yöllä nimenomaan käytössä sisätäyttövaippa (itse ommeltu) ja päällä villahousut.

Yötä varten mulla on Leeville ihan erivaipat kuin päivää varten, eikä niitä yövaippoja montaa tarvitse. Ja kätevänä ihmisenä sä äkkiä tekaset villahousut, ne todellakin neuloo nopeesti. Jos hahtuvasta ne teet niin valitse luonnonväristä ei värjättyä hahtuvaa ja neulo kahdella säikeellä. Pientä esikäsittelyä villiksille et huopuvat haaroista vähäsen.

Mari said...

Ota se asenne, että yksikin kestovaippa on aina säästöä - ei heti tarvitse hylätä kertavaippoja kokonaan :) Kirpparilta saattaa löytyä "valmiita" vaippoja/housuja, ainakin se 1 kokeilukpl.

Anonymous said...

Käyttääkö Melinda vielä montakin vaippaa vuorokaudessa? Voisitko vaihtaa halvempaan vaippamerkkiin??? Itse osakestoilemme eli päivisin kestoillaan mahdollisimman pitkälle ja öisin käytetään kertsiä. En ole saanut aikaan mitenkään sellaista kestopakettia, jolla pääsisimme yön yli vaippaa vaihtamatta, ja yömme eivät ole niin hyviä, että haluaisin herätä vielä vaippaakin vaihtamaan :) Mikäli vaippojen käyttöaika ei ole enää kovin pitkä, kestot eivät välttämättä maksa itseään takaisin, jo yksi yövaippakuori(pul) maksaa uutena vähintään 10 E, käytettynä saattaa saada muutamaa euroa alle, eikä hahtuvakaan valitettavasti ole ilmaista... Mutta mikäli kaikki muu materiaali löytyy jo kaapeista, (kankaat, tarranauhat, täytemateriaalit), ja joudut investoimaan vain muutamaan pul-kuoreen - go for it!

Hanna said...

Tuohon edelliseen kommentoin...

Meillä leevi on oikee megamegapissijä eikä meillä vaihdeta kestovaippaa yöllä vaan vaippa on leevillä ilta 21.00-aamu 9.00/10.00.

Itsetekemällä kestoilu tulee kaikista halvimmaksi. Vaipoista saa viel ne käytettynä myytyäkin niiden materiaalihinnan pois. Et säästöä syntyy.

Marin kommentiin yhtyen et jokainen vaippa on säästöä, ei yövaippoja tarvitse montaa kappaletta.

Tukea ja kannustusta löytyy kestovaippainfon foorumista sinne kannatta kirjautua sisään. Apua saa pulmatilanteissa :)

Susanna said...

Mari, jep, sillä asenteella olen. Ja ihan kokeilumielessä tämä alkoi kiinnostamaan.

Nimetön; kyllä Melindalla on oikeastaan koko päivän vielä vaippa, on kyllä välillä ilman muttei suostu potalle enää.. Ollaan kokeiltu halpisvaippoja joskus, mutten tykkää niistä, ja loppupeleissä hintaero on pari senttiä per vaippa. Hahtuvaakin on kaapissa ja kuminauhaa lukuunottamatta oikeastaan kaikkia muitakin tarvikkeita, niin ei sinänsä tarvi mitään ostaa :D

Anonymous said...

Moi! Näemmä kommenteistani vain puolet pääsee läpi, eilinenkin katosi, äh. Siis uudestaan: Vauvalla koitin harso/flanelli+pikkarit+hahtuvasta neulotut villahousut-systeemiä. Silloin tämä ei toiminut; vaippa oli ihoa vasten märkä, liian paksu paketti ja kakkat tuli ohi. Villahousut kyllä eivät koskaan hiostaneet eikä pissa tullut läpi juuri koskaan. (kiitokset muuten fleecevinkistä!) Kaksivuotiaana em. paketti toimi oikein hyvin, sillä oli vaan hyvä kun vaippa tuntui märältä iholla, jolloin potalle oli motivoivampaa mennä. Ja tämä ratkaisu on lähes ilmainen.
terv. Pia

Sahrami said...

Meillä kävi niin, että ostin ekan kerran PULia tytön harkkahousuihin viime kesänä. Sain housuja väkerrettyä, neiti käytti kaksi pesuväliä ja jätti kokonaan yö- ja päivävaipat pois, tai siis alkoi kertoa, että on hätä ja saattoi mennä itse potalle!
Mulle jäi käsiin iskemätön pkt kertiksiä ja kaksi metriä PULia...