Thursday, January 25, 2007

Ehkä sittenkin

Mummi kävi eilen kyläilemässä, pitkästä aikaa. Pääsin näyttämään värttinää ja pikkuisen kehräiltiin. Olikin jo taito vähän ruosteessa, pitäs ostaa kunnon värttinä (tai sitten se on vain materialisti minussa joka tahtoo kaunista ja uutta..). Mummilla oli upea kirjoneule päällä, upea sillai että valtavan hienoa työtä ja monimutkaisia kuvioita. Kaikenmaailman laivoja ja kukkia ja metsää ja sammalta ja ties mitä. Mä niistä muuten perusta, enkä itse pitäis, mutta sitä työtä ihailen suuresti. Ja kovasti haluaisin itsekin oppia tekemään kirjoneulekuvioita, siis edes jotain tumppuihin ym.

Mummi sitten näytti, ja olenhan mä nyt ennenkin kahdella värillä tehnyt mutta kun se tuntuu niiiiin työläältä. Mutta jotenkin se siitä sitten lähti. Ja koska tahtoisin tehdä Jocsulle tumput kahdella värillä, niin härkää sarvista.
Ei se enää niin kovin työläältä tunnu. Nyt pitäs vielä keksiä jotain kuvion tapaista, muttakun en osaa enkä jaksa. Eikä ole mitään mallikirjaakaan. aargh. Ehkä mä teen vain raitaisat... Langat on ruskeaa Hifaa ja vihreää Tovea, ajattelin käsin huovuttaa näitä ihan vain vähän. Alla Melindan tumput vaaleanpunaisesta Hifasta, odottelevat vielä vartta ja kirjailuja ja sitä huovutusta. En taida uskaltaa pistää koneeseen ettei mene nukentumpuiksi.

Jari unohti fleecevuorilliset tumppunsa tänään kauppaan, ja vaikka palas parin minuutin päästä, oli joku ne jo pöllinyt. Kaikeksi onnettomuudeksi oli bussikortti siellä tumpun sisällä. Matkakortilta onneksi saa siirrettyä jo ostetut päivät uudelle kortille, mutta se hinta!!! 15e uudesta kortista ja tietojen siirrosta prkl! Ja kun tili on miikalla niin arvatkaa vaan vituttaako. Kiehuin koko päivän niin että jos olisi vastaan kävellyt joku mun tekemät tumput kädessä niin olisin varmaan tempassut. Ärsyttää kun ihmiset on niin epärehellisiä. No, olkoot tämä sitten mun tämänvuoden panos hyväntekeväisyyteen, samperi.

Sain vihdoin tilattua mun synttärilahjat amazonilta. Tulossa wrap style (vihdoinkin!) ja Knitting beyond the edge. Ja arvioitu laskeutumispäivä piru vieköön, 16 helmikuuta. Ehkä tulen hulluksi! Mutta köyhän on kärsittävä. Ei vaan mene kupoliin että kuka hyötyy siitä että on kannattavampaa tilata ameriikasta kuin jostain vähän lähempää.

Ja loppuun hieman galluppia lapsellisille: millaiset tumput teidän lapsilla on tällaisella pakkassäällä? Itsetehtyä vai kaupasta? Ja kiitos saa mainostaa merkkejä kans. 4½ vuotta äitinä ja olen yhä yhtä sormi suussa noiden tumppujen kanssa, puolet kaupan tavarasta joko hiostaa tai ei lämmitä, kalleimmat tumput omistaa molemmat ominaisuudet... Päätä tässä sitten taas, tuntuu että mikään ei ole hyvä setti.

22 comments:

Anonymous said...

Mä olen laittanut mukuloille kerroksittain. Syssyllä ihan villa/fleesehanskoja (sormikkaita), sitten keinoturkisvuorisia tai fleesevuorisia rukkasia ja nyt kunnon pakkasilla (kai -17 astetta voi sanoa kunnon pakkaseksi?) parit villatumput teddyvuoristen rukkasten alle. Rukkasten merkki on jotain "Tarjoustalon halpista", hinta tehtaanmyymälässä 4 euroa pari ja niitä olen ostanut useammat. Noihin rukkasiin ei tartu lumi kuten villaisiin tumppuihin tarttuisi, ja jos alla on parit villatumput, niin sormet kyllä tarkenee. Tumput on nallen vahvuisesta langasta (esmes Baby Ull tai Wool). Ja rukkasista ei mene tuuli läpi.
Eihän noi mitään notkeita ole, mutta eipähän sormet palele.

JaanaM said...

Ei näin kunnon pakkasilla pelkillä lapasilla pärjää, siis sellaisilla mitä minä olen lapsille tehnyt. Kaupan rukkaset pihalle. Lapaset riittävät, jos vain autolla siirrytään paikasta toiseen.
Jotain halpis-merkkejä meilläkin taitaa olla. En näe oikein mitään järkeä ostaa monen kympin hanskoja, joista kuitenkin muutama katoaa talven mittaan. Eikä edes pari, vaan vain toinen.. Ja jäljelle jääneet ovat joko saman käden tai erinäköisiä.
Huovutetut lapaset voisivat pakkasella riittääkin, ainut miinus on tuo Sahraminkin mainitsema lumen tarttuminen...

carita said...

Meillä käytetään myös halpisrukkasia ja niiden alla 100% villasta tehdyt lapaset. Riku on kyllä näilläkin pakkasilla tarjennut ihan pelkillä huovutetuilla lapasilla.
Olen myös huomannut kovilla pakkasilla, että kun lapsilla on muutenkin tarpeeksi monta kerrosta lämpimiä vaatteita päällä, niin myös kädet ovat lämpimät.

Elli said...

Täältäkin yhdytään edellisiin :) Jos kovemmat pakkaset tulisi niin laittaisin vaan ohuet lapaset kaupan hanskojen alle. Sillä tavalla tein viime talvenakin ja hyvin neiti viihtyi ulkona. Eli ei palellut :)
Meilläkin on vaan "halpiksia" ne kaupan käsineet, mutta itsetehtyjen villalapasten kanssa menevät ihan hyvin.
Monista, niistä kalliimmistakin, menee sisus myttyyn käytössä ja pesussa. Eli ei nyt tarvitse kauhean kylmäkään olla kun voisi laittaa lapaset lämmikkeeksi. Oliskohan tämän päiväiset käsineet olleet Anttilasta tilatut Lassiet.

Räpeltäjä said...

meidän 4v neidillä on stockalta bogin waterproof-hanskat (13e) ja sisällä ohuet itse tehdyt villalapaset. ei tullu kylmä -15 kun oltiin 1,5h pihalla.

Jenni said...

Moikka! Sä olet alkanut päivittämään iltaisin :o Meillä käytetään Jonathanin rukkasia, Jesper Juniorin alekorissa on edellisen kauden värit (ja kehdataan vielä käyttää niitä vaikka ei mätsää haalarin kanssa)

Susanna said...

Samoilla linjoilla siis ollaan. Sitä vaan aina mietin että onko tämä nyt hyvä jne. Ja olisi kiva löytää kaupan hanskat mitkä oikeasti olisi tosi hyvät, mut jostain syystä noi lasten on usein omituisia. Mielenkiintoista on, että useissa keskusteluissa monet ovat todenneet, että halvemmat tumput ovat usein käytössä paremmat/lämpimämmät.

Viime vuonna jocsulla oli hahtuvatumput välikausihanskojen kanssa, ja se oli loistava yhdistelmä, mutta jotenkin en ole saanut nyt hyviä tumppuja aikaan, ja Melindalle se taas ei ole riittävä.

Aamulla Jocsulla oli kaksinkertaisella villalla neulotutu tumput ja niiden päällä ohuet villatumput, ja sekin oli aika hyvä, kun päällitumppu keräs kaiken lumen ja alempi lämmitti :D. Nää kerhopäivät ajaa hulluksi mut, kun tumput kastuu mennessä, kerhossa, ja takastullessa. Just mietin että monetkohan niitä pitäs olla että riittää...

Susanna said...

Jenni, mua ei huvita oikein nyt, päivittelen miten sattuu :D. Jonatanin rukkasista mekin ollaan pidetty. Ja ne on törkeän halpoja laatuun nähden, syksyllä ostin välikausirukkaset vitosella molemmille.

Anonymous said...

Meillä on isommilla lapsilla Prismasta ostetut toppahanskat (joku halpismerkki) mutta eihän niissä tarkene joten esikoinen laittaa niiden alle vielä tavalliset ohuet sormikkaat. Itselleni tein lapaset sillä tavalla että neuloin ensin kaksinkertaisesta Dropsin Alpacasta lapasen, sitten poimin sen alareunasta silmukat ja tein toisen lapasen toisinpäin, myös kaksinkertaisesta alpakasta. Sitten ne vain sisäkkäin ja mulla on kaksinkertaiset alpakkalapaset. Ne ovat olleet pikkupakkasilla tosi lämpimät, nyt tosipakkasilla en ole valitettavasti älynnyt niitä kokeilla. Kuvittelisin että jos niiden päälle laittaisi vielä jonkun ohuen goretex-tm lapasen niin olisi superpakkasille sopivat lapaset saavutettu :D Ainoa huono juttu että niistä lähtee kauheasti karvaa, vaunujen työntöaisa on kivan näköinen.. ;)

Anonymous said...

Oletko verrannut Adlibriksen hintoja Amazoniin? Adlibriksellä postikulut ovat kiinteät tilaat kuinka monta kirjaa tahansa ja toimitusaika pääosin 4-7 päivää (tosin suosituimmat kirjat saattavat olla tilapäisesti loppu:(. vertaa.fi-sivuja tutkimalla olen päätynyt käsitykseen, että olisivat edullisimmat... Itse en ole tosin amazonia käyttänyt, joten en tiedä heidän postitus-/käsittelykuluhinnoittelustaan.

Nina K.

Anonymous said...

Näillä keleillä alla Lanett-lapaset ja päällä rukkaset joissa ei sen kummemmin merkkiä, lukee vain Thinsulate, ovat siis kärjistävahvistetut (jollain) ja sisällä fleecen tuntuista:-)

Anonymous said...

Lisäyksenä vielä mitä itse pidin eilen käsissäni: alla alpakkakäsineet, päällä huovutetu tumput eikä palellut vaikka pyöräilin -20 asteessa (+ tuuli) yli puoli tuntia!!

Taiska said...

Kovilla pakkasilla meillä pidetään alla jotain kaupan sormikkaita ja päällä yleensä Jonathanin rukkasia. "Niitä kalliita rukkasia" meillä on ollu ihan tarpeeksi monet, ne ei kertakaikkiaan ole hintansa arvoiset. Ne on kylmät, hajoavat nopeasti eivätkä edes pidä vettä vaikka niin luvataan. Jonathan voittaa 10-0.

Susanna said...

Nina K, tilaamani kirjat olisi postikuluineen maksaneet 48,20 Adlibriksestä, ja Amazonilta 38e. Mulle se kymppi on niin iso raha että odotan kärsivällisesti pari viikkoa :D

pirren said...

Meillä on nyt pakkasilla kunnon rukkaset käytössä pojilla. 5-veellä taitaa olla jotkut Lidlistä hommatut "pihahanskoiksi" tarkoitetut, jotka olivatkin ihan hyvät hanskat. 4-veellä myös jotkut halvat rukkaset. Aikaisemmin käyteltiin lassien fleece-vuorisia rukkasia, mutta sormet hikosi. Syykin selvisi, kun yhden hanskan vuori hajosi... Alla muovia. Ei niitä siis enää meille.

Susanna said...

Pirre, mulla samanlaisia kokemuksia lassien rukkasista. Ihmettelin että miten voi kädet hiota ja kylmetä vaikkei edes ollut kovin kylmä. En mä käsitä miten tuollaisia saa edes myydä.

Mari said...

Saksan amazonista (www.amazon.de) saa joitakin englanninkielisiäkin kirjoja nopeasti. Tai toimittaahan ne mitä tahansa hitaammin, tietty. Enikeis: nopeaa on, ja hinnat suoraan euroina. Käytettiin sitä paljon, kun vielä asuttiin Suomessa.

Anonymous said...

meillon marketin fleecevuorisia ja karvavuorisia rukkasia. jos joku tekis ohuehkoja väljiä nahkarukkasia lapsille, nehän ois tosi lämpimät kun laittais vilaista alle. mutta kun nahkahanskat on aina kittanoita ja lyhytvartisia, ei pysy hihan alla eikä mahdu tumppua alle.

arvaas meneekö meillä monta paria hanskoja, jos kävellään parin kilsan matka eskariin... mennessä on yhdet hanskat kädessä. perillä ne on tietty jo kosteat tai märät, eikä kuivauskaapit ole aamulla päällä. ulos menevät jo tunnin päästä. otan märät hanskat kotiin mukaan, laitan lokeroon repusta kuivat ulkoilua varten. kun haen pojat, on ulkohanskat kuivauskaapissa sisältä vielä kosteina, joten taas pitää kaivaa kassista kuivaa käteen.

ja sit toi yks pureksii hanskan päivässä hajalle. alkaa olla pulaa ehjistä hanskoista. kotipihalla saa pitää risoja, kun on käsi suussa kuiteskin koko ajan. mutta eskariin en kehtaa hanskanpuolikkaassa laittaa :D

Susanna said...

Mammaliini, sullakin siis veska täys tumppuja :D. Tästä ketjusta voi vetää johtopäätöksen, että tarvitsemme pikaisesti jonkun eu-tukiaisen jotta pystymme hankkimaan tarpeeksi tumppuja. Onhan se nyt ihan kohtuutonta että ranskassa pärjäävät ohkaisilla alpakkasormikkailla ja me tarvitaan kolme kerrosta eikä sekään riitä :D

**pikkasen väsy ja silmät kierossa kun yritin tehdä roguen hihat. Se hemmetin twisted stockinette melkein tappoi mun ranteet (ja yksi hiha edistyi vain kymmenisen senttiä..)

vikke* said...

Mä ostin molemmille lapsille Elsa Pitkäset :)) Yli 30vuotta taitavaa suomalaista käsinetyötä!!
Ovat kyllä olleet hyvät.

Kun on enemmän pakkasta, puen 3½vuotiaalle alle itsetekemäni lapaset seiskaveikasta. Päälle kuitenkin ElsaPitkäset. Ihan lämpöisinä ne sieltä kuoriutuvat.

Ennen näitä Elsoja olen kokeillut ihan halpisrukkasia (kastuvat läpi) ja myös Tec-kankaisia...mutta kyl nuo Elsat on nyt mainostamisen arvoiset ;)

Ja siis Prismasta ostin.

Anonymous said...

Moi!
Jonathaneja tulin minäkin tänne kehumaan, niissä on hyvä hinta-laatusuhde. Aiempina vuosina käytössä on ollut nahkarukkaset (aitoa lampaannahkaa ja -karvaa sisäpuoli)jotka on pitäneet kädet lämpimänä märkänäkin. Harmi vaan kun niistä meni toinen hukkumaan enkä ole saanut aikaiseksi mentyä torille metsästämään uusia. Miehellä oli eilen pulkkamäessä villalangasta huovutetut lapaset ja vaikka ne oli yltäpäältä lumiset, niin ei kuulemma ollut silti kylmä. Pia

Anonymous said...

Täältä vielä yksi ääni yhdistelmälle halpisrukkaset + villalapaset.