Monday, September 17, 2007

Fleecetakki

Jei ensimmäinen aikuisenkokoinen vaate tehty! Tein tän ihan kotosalla ja valmiilla kaavalla, mutta muokkasin kaavan omien mittojen mukaan. Vähäks kätevää!
Oikeasti mä en vielä ole ihan näin hoikassa kunnossa, tota on vähän kursittu kasaan ;). Sattu vaan toi mallinukke olemaan sopivasti hollilla. Oon aika ylpeä tästä, vetoketjukin on todella hyvin kohdakkain. Ja takki on kiva! Ja lämmin!

Huokaus, kuulin just jutun, että jos toinen vanhempi on koulussa, töissäkäyvä ei saa jäädä palkalliselle saikulle lasten sairastaessa, vaan koulua käyvän pitää jäädä. Ihan perseestä!!! Miten niin ei saa? Onko tää totta, tietääkö joku? Työnantajalle tietysti kätevää, mutta mulle ei. Me joudutaan muutenkin anomaan joka poissaolo kirjallisena ja mua ärsyttää jo sen paperin näkeminen. Toisekseen mä oon liki viis vuotta ollut yötä päivää lasten kanssa kun he on sairastaneet, eikö nyt voisi olla se aika kun mulla saisi olla jotain tärkeää-mistä-ei-voi-olla-poissa? Pöh ja pah.

No nyt mä sit olen täällä kökkimässä lasteni kanssa, jotka ovat kipeitä aina vuorotunnein; joka toinen tunti juostaan ja riehutaan ja sitten tunti yskitään keuhkoja pihalle ja voivotellaan. Pitäs saada lepositeet. :D. Tavallaan tää on kuitenki ihan kivaakin, kun on niin poikkeuksellista nyhjäillä kotona päivällä ;). Ja meillä on kasa uusia kivoja palapelejä ja muita pelejä mitä on ihana pelailla :D.

Käsky kävi, lupasin mennä lastenhuoneeseen neulomaan ja kertomaan juttuja, ja nyt on kuulemma se hetki.

13 comments:

katja said...

Tuo kuullostaa kyllä aika epäreilulta, että opiskeleva vanhempi on automaattisesti se joka jää kotiin. En asian laillista laitaa tiedä, se selviää ehkä tutkimalla työehtosopimusta ja ellei siitä selkeästi käy selville, soittakaa liittoon, siellä on sitä varten ihmisiä töissä. Käsittääkseni työehtosopimuksissa lukee, että äkillisesti sairastunutta lasta voi jäädä toinen vanhempi hoitamaan 3 päiväksi sen vaikuttamatta palkkaan..
Jotain kuitenkin tiedän tuosta sairaan lapsen hoitamisesta, eli jos lapsella on kaksi lähivanhempaa ja toinen on vapaapäivällä tai esim. iltavuorossa niin toinen ei saa jäädä aamutöistä pois sillä perusteella että lapsi sairastaa vaan vapaalla olevan vanhemman pitää hoitaa sairas lapsi.

laura koo said...

Kiva räkätautisesonki koitti taas ja töissä saa kirjoitella noita todistuksia kipeänä olevien lasten vanhemmille kynä sauhuten - tai noh, tietokoneella ne tehdään, ei siihen kynällä tuu muuta kuin mun allekirjoitus :)

Meidän systeemi on käsittääkseni ihan laillinen ja se menee näin:
- mitään muuta ei periaatteessa kysellä ku lapsen sairauden laatua ja vanhemman työnantajaa (molemmat tulevat todistukseen näkyviin)
- maksimi on kolme päivää ja sen jälkeen usein onkin jo syytä käydä lääkärillä, ellei tauti ole yhtään helpottanut
- todistus voidaan kirjoittaa kummalle vanhemmalle tahansa, tai tarvittaessa vaikka molemmille siten että siihen tulee lisäselvitystä tyyliin "isä hoitaa 17-18.9 ja äiti 19.9"
- todistukseen tulee maininta, että se on kirjoitettu puhelinkontaktin perusteella - kipeitä lapsia ei tarvii retuuttaa näytille, mutta työnantajaltaan kannattaa varmistaa, että puh.kontaktilla saatu todistus on ok

Ne työnantajat on sit luku erikseen, joille ei kelpaa kuin lääkärintodistus... Mutta siis: mä en jaksa ymmärtää kuka tai mikä taho voi edellyttää se oot just Sinä joka jäät kotio kipeiden muksujen kanssa.

Paranemisia mukeloille!

Susanna said...

Katja, joo tuon minäkin tiesin. Kaikenlaisia outoja säännöksiä!Vaikka tokihan sen ymmärtää ettei saa vapaata jos toinen voi hoitaa, mutta onhan ihmisillä nyt joskus vapaapäivinäkin asioita mitkä vaan on _pakko_ hoitaa.

Tää on taas tällainen juttu, mistä mun ei edes pitäs napista, koska asialla ei ole oikeasti mitään väliä mulle: jarilla ei ole ketään ketä pyytää puolestaan töihin, niin että mulle se nakki napsahtaa joka tapauksessa *kiroilee roimasti*.

Tämän purnauksen sekaan täytyy hehkuttaa että mun mussunpussut on olleet kyllä aivan ihania tänään, ollaan piirretty ja hamahelmeilty ja leikitty autoilla ja tehty palapelejä ja syöty kamala keko maksalaatikkoa (saarioisten!) ja neulottu melkein kaikki rivit rogueta. Eikä olla yhtään tapeltu, mitä nyt melinda vähän pitää veljeään järjestyksessä; "nyt Jocsu oot kyllä hiljaa ku mulla tulee kohta hermo(romahdus)". On ne ihanii.

Sahrami said...

Tilapäinen hoitovapaa

Työntekijän lapsen tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen, joka ei ole täyttänyt 10 vuotta, sairastuessa äkillisesti työntekijällä on oikeus saada lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi tilapäistä hoitovapaata enintään neljä työpäivää kerrallaan. Sama oikeus on myös lapsen vanhemmalla, joka ei asu tämän kanssa samassa taloudessa. Tilapäiseen hoitovapaaseen oikeutetut saavat olla tilapäisellä hoitovapaalla saman kalenterijakson aikana, mutta eivät yhtäaikaisesti. (29.6.2006/533)

Työntekijän on ilmoitettava työnantajalle tilapäisestä hoitovapaasta ja sen arvioidusta kestosta niin pian kuin mahdollista. Työnantajan pyynnöstä työntekijän on esitettävä luotettava selvitys tilapäisen hoitovapaan perusteesta.

*************

Eli tuo tekstinpätkä on työsopimuslaista, ja se pätee, jos työpaikalla ei ole työehtosopimusta. TESsissä voidaan antaa heikennyksiäkin tuohon, mutta pääasiallisesti on vain määritelty, että nuo kolme/neljä päivää ovat palkallisia.

Se, mitä työnantaja VOI vaatia, on selvitys siitä, miksi työntekijän on jäätävä pois töistä, miksei sairaan lapsen hoitoa voi järjestää millään muulla tavalla - ja opiseklu pakollisine läsnäoloineen on ihan pätevä syy ja selitys.
Teidän tilanteessahan mikään ei auta, mutta periaatteessa siis pitäisi myös miehen pystyä jäämään otiin, vaikka puoliso opiskelee.

Jenni said...

?! Apua! J ja työnantaja on tehneet keskenään sopimuksen, johon sun lastenhoitovelvollisuuttasi ei todennäköisesti ole erikseen määritelty. J:n työnantaja ei tod. määrää juuri sinua teidän perheestä olemaan lastesi kanssa kotona. Piste.

Jenni said...

Ai niin. Ja ihanan pehmoisen näköinen takki!

Hanna said...

Tuossa työsopimuslaissa ei puhuta mitään palkanmaksusta vaan oikeudesta olla pois töistä.

Työehtosopimuksissa sitten määritellään se millä perusteella palkkaa maksetaan ja ainakin meidän työpaikalla oikeus saada palkkaa tilapäiseltä hoitovapaalta on vain, jos on molemmat vanhemmat ovat ansiotyössä. Elämä on välillä epäreilua.

Anonymous said...

Käsittääkseni työehtosopimuksissa lukee, että äkillisesti sairastunutta lasta voi jäädä toinen vanhempi hoitamaan 3 päiväksi sen vaikuttamatta palkkaan..

Tuo on ihan työehtosopimuskohtainen - naisvaltaisilla aloilla (kunta, valtio) on näin, mutta eräillä miesvaltaisilla aloilla vain 1 päivä palkallisena.

AnneM said...

no onpas outoa, jos sun täytyy jäädä kotiin? Tietääkö jarin työnantaja että olet koulussa tms? Koska jarihan voisi sen sairausloman hakea, ei siellä koskaan olla kyselty onko toinen vanhempi koulussa tai mitä... öh. Kyllä mä muistelisin että kun olin amk:ssa, lasten isä oli niiden kanssa jonkun päivän kotonaan kun olivat kipeinä, ei kukaan vaatinut mua jäämään kotiin. Vaikea sanoa, kun lakia en niin tunne...

Mä en enää muista mitä muuta piti sanoa... ai juu, olitko laittanu muuten rahaa jo tulemaan? Ei sillä hengenhätä, jos et, ajattelin vaan että muistaakseni ei näkyny tilillä vielä..

katjaii said...

Moi!
Meillä ainakin yliopistolla oli yks kaveri, jolla oli vaimo töissä. Sit kun lapsi oli kipee, tän kaverin piti toimittaa _vaimon työnantajalle_ jokaiselta kyseisen päivän opettajaltaan kuittaus siitä, ettei voinut olla pois tunneilta.
Tollasesta saa kyllä hitusen verran liikaa sellasen kuvan, et opiskelu olis jotenkin vähempiarvosta kun työnteko...

Tuazophia said...

Hieno takki! Joko selvisi, onko fleece neulosta. Olen nyt niin väittelevällä päällä, että olisi ihana olla vääntämässä asiasta kangaskaupassa. ;)

Susanna said...

Ah, sorry Tanja mä ihan unohdin vastata... Fleece voi olla neulos, esim polarfleece ilmeisesti on tavallinen neulos. Usein fleece on ns loimineulos, mä en kyllä osaa vieläkään selittää mikä se sit on. Niinkuin kudottu mutta kuitenkin neulottu, lol :D.

Jatta said...

Mie voisin vielä sen verran, että jo fleece on neulos, niin silloin se on neulos. Kaikki loimella tehty on aina kudos. Höö.. Siis olen oikeasti saanut tähän koulutuksenkin, mutta fleeceä ei meillä taidettu käsitellä. Frotee oli loimipohjainen eli kudos, mutta fleece.. hmm..