Friday, January 18, 2008

Housujen paikkaaminen

Rikkoutuvat farkunpolvet ovat varmasti monella ongelmana. Sattui huvittamaan niin teinpä tällaisen ohjeen polvien paikkaamiseen. Tapoja on toki monia, ei ole yhtä oikeaa. Mitä kapeammat lahkeet, sitä vaikeampi homma; kapoisaa lahjetta ei pääse ompelemaan purkamatta sivusaumaa. Ohjeen housut ovat juuri sellaiset...

Aloita purkamalla sisäsaumaa noin 15-20cm matkalta (kannattaa kokeilla koneen kera että kuinka suuren aukon tarvitset. Et halua purkaa yhtään liikaa, tsekkaa toiseksi viimeinen kuva...). Kuvan housuissa on ketjutikillä ommeltu sauma, mikä purkautuu helposti; katkaise tikki haluamastasi kohdasta, ongi langanpää esiin ja vedä ylhäältä alaspäin.

Tee polviin paikat; käytä joko valmiita paikkoja missä on liima takana, tai tee paikka vahvasta kankaasta. Jos teet paikan itse, silitä paikan taakse kaksipuoleista tukikangasta (Vlieseline Vliesofix, kulkee myös nimellä Wonder under). Paikat ei käyttöhousuissa kestä pelkän liiman avulla, aina kannattaa tikata. Mittaa paikalle kohta; ota mitta lahkeensuusta haluamaasi kohtaan, samoin sivusaumasta. Näin saat paikat samoille kohdin molempiin lahkeisiin. Silitä paikat kiinni painamalla kuumalla raudalla liinan läpi n. 10sekuntia.

Tikkaa sauman aukon kautta paikan reunat siksakilla.

Sitten tuleekin haastavin vaihe, kun sisäsauma pitäisi saada takaisin kasaan. Tutki miten housujesi sauma on ommeltu; jos se on ns tavallinen sauma, pääset helpolla, ompelet vain nurjalta kappaleet yhteen vanhaa ommelviivaa pitkin. Muista päätellä hyvin. Näissä housuissa, kuten monissa kaupan housuissa, on pussisauma,mikä on päältä tikattu. Se tarkoittaa sitä, että kappaleiden reunat on sauman sisässä (=pussissa), ja housut ovat siistit, lähes samannäköiset sekä oikealta että nurjalta. Saat helposti suljettua sauman, kun asettelet vain taitteet paikoilleen, tutki reunaa niin näet miten ne kuuluu olla. Neulaa hyvin, niin että voit keskittyä ompeluun eikä tarvitse miettiä onko saumat kohdillaan.

Ompele niin että housut on oikein päin. Ehdottomasti ompele oikealta puolelta, tikki ei kuitenkaan mene ihan samoihin kohtiin molemmilta puolilta, kuin mitä alunperin oli; ja pääasiahan on että päältä on hyvännäköinen :D. Taita lahkeensuuta ja pidä toista kättä työn alla koko ajan ja ole tarkka ettei ylimääräistä kangasta joudu neulan alle.
Sullo kangasta eteenpäin. Loppuvaiheessa hädintuskin näet mihin ompelet. Muista ajella jonkin matkaa myös alkuperäisen ketjutikin päältä, jotta se ei lähde purkautumaan!

Silitä housut lopuksi. Valmis!

3 comments:

Kiki said...

Hyvä ohje.

Ixu said...

sivusauman purkamalla minäkin polvet paikkaan, mutta puran yleensä sen "helpomman" sauman eli sen joka ei ole päällitikattu.

Susanna said...

Kiki, kiitos!

Ixu, juu tietysti puretaan se mikä helpoin on, tuon voisikin lisätä tähän. Mä pyörittelin noita housuja vaiks kuin kauan, että miten helvetissä ne korjaan; toinen sauma oli ommeltu, sitten saumuroitu yhteen JA tikattu kolmella rinnakkaisella ketjutikillä..... Valitsin sitten sen mikä ehkä oli pienempi painajainen :D. On se kiva että niillä siellä Kiinassa on hienoja koneita millä voi ommella vaiks kuin kivoja saumoja :D:D.