Saturday, March 08, 2008

Kaavarakkautta

Oh, tuli jo otsikosta mieleen Anna-Leena Härkösen Akvaariorakkautta (ja Tiina Lymi!), mutta ei tämä ole sellaista, tämä kaavarakkaus on erilaista ;).

Sitähän voisi kuvitella että kaavojen piirto -siis ainakin jos piirrät ihan oikeasti itse etkä kopioi - vaatisi jonkin sortin matemaattista lahjakkuutta tai ainakin tarkkuutta ja pilkunviilailua rakastavan luonteen. Ja mä sitten taas olen aina ollut sellainen mutkat suoraksi tyyppi, mennään sieltä mistä aita on matalin jne. Tavallaan. Mutta tää on ihan mun juttu, tykkään piirtää näitä, sekä itse että kopioiden, joka kerta vietän pidempään aikaa kaavan parissa, että kaikki merkinnät varmasti ovat kohdillaan. Pitkä matka on tultu siitä, kun aloitin ompelun. Silloin piirsin kaavat leivinpaperille vapaalla kädellä, langansuoramerkki oli vain nuoli mikä heivattiin keskelle kaavaa jotenkuten -en mä edes tiennyt miten sitä voisi hyödyntää, olihan se nyt ihan selvää että kaavat lykitään kankaalle suoraan, tai ainakin melkein. Silloin kaava kiinnitettiin kankaalle parilla nupparilla ja leikattiin arvioiden saumanvara silmämääräisesti :D.
Koulussa piirretään saumanvarat kaavaan. Alussa se oli mun mielestä typerää, varsinkin kun perustelut oli, että sitten ei unohdu laittaa niitä. Parempia perusteluita (mun mielestä): sv:t on helpompi piirtää ja mitata paperille kuin kankaalle, kaavaa tulee tuijoteltua pidempään jolloin ehkä huomaa jotain virheitä, kangasta säästyy kun kaavat voi lykkiä ihan kiinni toisiinsa. Eikä tarvi jälkikäteen miettiä että paljonkohan tässä oli sv:t, kun sen helposti näkee kaavasta.

Perjantaina ompelin yhden kauluspaidan, ja siitä tuli täydellinen! Niin ihana ja siisti, koko paidassa on ehkä kolme virhettä ja ne on sellaisia että ei niitä huomaa ku minä ja opettaja ;).

Paidan selässä seikkailee uusimmasta Ottobresta tuttu sammakko, sekin onnistui tosi hyvin vaikka jouduinkin vähän potkimaan Huskua että se suostui tekemään siksakkia. Paidasta lisää kuvia kunhan pääsen kouluun laittamaan neppareita. Niin ja sammakolta puuttuu vielä suu koska punainen ompelulanka oli piiloutunut keittiön kaappiin. Ei suostunu kertoon että miks.

Otetaan vastaan vinkkejä, että mistä muualta voi hakea naislainaa tms pienyrittäjälainaa kuin Finnveralta? Ja mielelläni kuulisin myös, että aloitetaanko tuollaisen lainan takaisinmaksu heti vai tehdäänkö niihin jotain joustavia sopimuksia? Älkääkä ehdottako starttirahan hakemista, kun sitä ei voi saada kun on opiskelija (enkä usko että voisi saada jos lopettaa alan koulun kesken :D:D).

Viikonloppuja.

11 comments:

Marika V said...

Enpä oo tullu koskaan aatelleks et saumanvarat vois piirtää suoraan kaavaan. Mul on aina niiden kans hankaluuksia onko riittävät. No mää oonkin sellate "sunnuntai" ompelija jonka ompelutaidot on vielä melkosen hepposet. Ehkä ne kehittyis jos ompelis enemmän.

Merith said...

http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/09_yrittajyys/starttiraha_yrittajalle/index.jsp

Tuolla väitetään, että opiskelijalle voi myöntää, mikäli siirtyy kokonaan yrittäjäksi. Muuttunut 2005.

Outi said...

Vieraile paikallisessa uusyrityskeskuksessa, sieltä saat varmasti vastauksen kaikkiin kysymyksiisi uutta yritystä perustaessasi.
http://www.uusyrityskeskus.fi/default.asp

Pauliina said...

Naisyrittäjyydestä tietoa http://www.naisyrittajyyskeskus.fi ja kaikille ainakin henkisesti ;D nuorille http://www.nuoriyrittaja.fi .

Hansu said...

Wow kaavojen piirtelyä :) Sen kun osaiskin, siis kaavoituksen. Tähän asti on menty vaan jäljentäen lehdestä ja siitä muuttaen. Jos joku keksii kätevän kikan noiden muotolaskosten ja -halkioiden jäljentämiseen siihen kankaaseen. Mä kikkailen aina liidun ja nuppineulojen kanssa. Joskus kässässä meillä oli oikein kalkkipaperia ja sellaset rullat joilla jäljennettiin kaikki kankaalle.

Susanna said...

Hansu, koulussa me leikataan kaavaan reiät muotolaskoksen kohdalle, mistä saa sitten viivottimen avulla piirrettyä viivat. Sitä kalkkeerauspaperia mun on monesti pitänyt ostaa, kun se olis aikas monikäyttöistä monessa hommassa, eikä maksakaan niin kamalasti (vitosen luokkaa paketti).

ullapulla said...

yrittäjyydestä en tiedä mitään, paitsi et siitä itsekin unelmoin;ollappa itsensäpomo/työntekijä... =) Ihanan paidan olet tehnyt, minä olen niitä joille kaavojen piirtely on tylsää, mutta niin tärkeetä:ilman en osaa tehdä yhtikäs mitään. Yläasteen kässänope opetti meille myös tuon saumavarojen kaavaan piirtämisen, ja hyvä niin, kun minä lahopää en olisi niitä kuitenkaan enää muistanut

Hansu said...

No niin reiät tietenkin vois tehä. Heh miten yksinkertaista, en vaan oo raaskinu leikellä kaavoja, vaikka paperiahan ne vaan on!

joska said...

Uuh, kaavojen piirtäminen on kamalaa. Siksi käytänkin samaa kaavaa useamman kerran jos kerran olen sen saanut muokattua sopivaksi. Ei ne kyllä noin siistejä ole.

Riina said...

Heips!
Maanantain atk-tunnit on etätunteja. Saatiin etätehtävänä Fronterista harjotukset 6 ja 7. Koulu alkaa siis vasta klo: 12.00.
Mulla on sulle myös Novitan uusin lehti tuliaisina tämän päivän reissulta :)

Susanna said...

Riina, just, on se kumma miten sillä on aina menoa meidän tuntien aikaan! No sopii tietysti oikein hyvin nukkua pitkään :D. Kiitos tiedosta kuitennii ja maanantaina nähdään!!!