Thursday, October 22, 2009

Muodin huipulle osa 3

Kolmannessa osassa tehtävänä oli suunnitella toimiva asu lastenhoitajalle. Materiaaleiksi suunnittelijat saivat sateenvarjoja.

Antti A on itsevarmuudessaan aikas ärsyttävän suloinen "mulle sanottiin eilen, et jos sun tekniset taidot ei parane, niin sä lennät ulos tästä kisasta. Jos mä sen takia lennän ulos niin pitäkää kisanne". Kyllä suunnittelijallakin pitäisi olla niitä teknisiä taitoja, Antti menee monessa kohdin siitä missä aita on matalin ja ompelutekniikat on aika hakusessa. Hei, jos ei tiedä millaisia saumarakenteita on olemassa, miten voi koskaan suunnitella mitään missä on jotain erilaista?? Ja jos on aikaa, miksei voisi ommella siistimmin?

Achilles alkoi ärsyttää mua suunnattomasti "vituttaa tehdä palvelijoiden vaatteita" -kommenteillaan. Ylimielisyys kostautui ja Achilles tippui. Suunnittelemansa vaate oli muutenkin typerä, liian lyhyt, eikä ollenkaan työvaate, vaikka miten tyylikäs tahtoi olla. Achilleksen näkemys oli, että lapsia ei tarvitse hoitaa verkkareissa. Hei haloo, verkkareiden ja bilemekon väliin jää aika paljon vaatteita...

Nauratti se, että aika monet suunnittelijat, kuten Mert ja Maria, kokivat työlle esteenä sen että eivät tiedä lapsista mitään eivätkä pidä lapsista. Mikä siinä nyt on niin vaikeaa miettiä, millainen asu pitää olla jos olet töissä leikkipuistossa? Tarvitseeko pitää lapsista jos suunnittelee niiden hoitajalle vaatteen?

Jälleen varsinaista suunnittelu- ja valmistustyötä näytettiin todella vähän, ja tehokkaasti leikattu materiaali ärsytti entistä enemmän. Maksetaanko sille joka editoi leikkausten määrän mukaan??

Marian vaatteen hihat oli jotain aivan järkyttävää, napinläpiaukoista roikkuvat pussukat :S.

Jaksossa näytettiin vain joitain suunnittelijoita, osa jäi aivan taka-alalle eikä heille annettu suun vuoroa ollenkaan. Outoa.

Laura voitti kilpailun aika perusvaatteella, mitä myöhemmin on siellä täällä kutsuttu "kurahaalariksi". Achilles tosiaan tippui, kun ei noudattanut tehtävänantoa, silti olisin toivonut että Maria olisi tippunut, Achilleksella olisi varmasti enemmän annettavaa katsojille.

Tykkäsin illan extrasta, oikeastaan se on melkeinpä parempi kuin itse ohjelma... Janne perehtyi siihen miten kangas valitaan, mikä on trendi ja miten ne muotoutuu. Käytiin Globe Hopella ja Seccolla, varsinkin Seccon tuotteisiin ja työpajoihin oli mielenkiintoista tutustua. Visiitti Eurokankaaseen oli hulvaton. Oikeasti jos kangas leikataan vinoon, se joustaa, ei siinä tarvitse olla elastaania. Harmittaa että myyjä oli selvästi saanut perehtyä kysymyksiin etukäteen ja kankaat oli valmiina, olisi ollut pohjattoman hauskaa nähdä miten Euron myyjät kiemurtelisivat jos tuollaisia kysymyksiä tulisi puskan takaa :D. Oli myös tosi kiva että tällä kertaa näytettiin extrassa enemmän jakson taustoja ja kilpailijoiden haastatteluita.

Tämän illan jaksoa odotan kyllä innolla, kun loppuvinkeissä paljastettiin että Hely aiheuttaa jonkin lumipalloefektin mistä syntyy iso tappelu. Great! Mtv:n nettisivuilta paljastui että illan extrassa selvitellään sitten Mertin ja AnttiA:n suhdetta :) ihkuu.

**
Ja ihan näin asiasta toiseen. Onko se nyt ihan oikein hommata iso koira ja säilyttää sitä sitten 6x6m pihalla, missä se ulvoo ja haukkuu ihan koko ajan? Hitto että menee muuten hermo, kun se ulina kuuluu sisälle asti. Ihan ilmainen vinkki: jos et aio edes yrittää koiran koulutusta, ÄLÄ OTA KOIRAA.

11 comments:

Päivi Eerola said...

Minua jotenkin suretti tuo Muodin huipulle -jakso, koska siinä ei monenkaan kilpailijan osalta ollut ammattitaidosta tietoakaan. On tosi paljon helpompaa suunnitella itselleen kuin muille, mutta oikeasti suunnittelija on vasta kun osaa tehdä sitä muille, paneutua tehtäväksiantoon, tutustua taustoihin jne. Tältä osin Muodin huipulle antaa vääristyneen kuvan suunnittelijan työstä myös siksi, että kilpailijoilla ei ole aikaa tehdä juuri ollenkaan taustatyötä. Muutenkin ohjelma on sillä tavalla aika nuoriso-ohjelma, että sympatiat on Helyn puolella. En tiedä jaksaisinko itsekään teinien seassa! Iän myötä tajuaa paremmin, että niitä mahdollisuuksia ei ole elämässä ihan loputtomiin hukattavaksi ja asiat ottaa vakavammin. Kiva, että kirjoittelet näkemyksiäsi sarjasta, Susanna, niitä on kiva lukea.

Susanna said...

Päivi, minua kans surettaa Helyn puolesta, on varmasti kamalaa olla noin erilaisessa porukassa. Ja vaikka en pidä hänestä sen perusteella mitä ohjelmassa on näytetty, ja hänen tyylinsä on jotenkin...kamala, hänellä on kuitenkin ammattitaitoa ja osaamista ihan eri tavalla kuin nuoremmilla osanottajilla.

Vika ei ole pelkästään ohjelmassa vaan myös suunnittelijoiden koulutuksessa - Suomessa suunnittelijalta ei vaadita ompelutaitoa juurikaan, eikä sitä heille myöskään opeteta. Suurin osa "keskikastin" suunnittelijoista, siis juuri nämä anttiasplundit ja danielpalillot, jotka suunnittelevat pienelle marginaaliselle ryhmälle, käyttävät hyväkseen ilmaisia työharjoittelijoita, eivätkä itse saisi mallistoaan edes kasattua.

Minusta on mielenkiintoista kun aikaa on niin vähän. Siinä todella näkee kenellä niitä ideoita syntyy. Mutta esim tässä lastenhoitajatehtävässä olisi voinut antaa pikaisen briiffin mitä vaatimuksia työ vaatteelle antaa.

Susanna said...

Kansainvälisessä versiossahan muuten hyvin näkee miten suunnittelijat eivät ollenkaan osaa suunnitella tavallisen kokoiselle ihmiselle, nehän on aina aivan paniikissa kun joutuvat suunnittelemaan esim lihaville.

Myös kaipaisin oikeaa kaavoittamisen osaamista. Suomi on tällä hetkellä yksi harvoista maista missä vielä opetetaan ja osataan kaavoittaa eikä vain muotoilla. Kaavoittaminen on tärkeä taito, ja sen osaaminen on maailmalla valttikortti.

Kati E said...

Mä en osaa sanoa Muodin huipulle -ohjelmasta mitään, kun en katso. Mut koirahomma sen sijaan, joo, ei todellakaan pidä ottaa koiraa, JOS ei sitä aio kouluttaa (oli se koira iso tai pieni!!!) ja ei ole sille soveltuvia tiloja.

Mä olen pitkän aikaa ollut sitä mieltä, et koiranomistajille pitäs olla "ajokortti" eli katottais kuka saa ottaa ja kuka ei. Sen verran surullisia juttuja on.

Susanna said...

Kati, jep jep. Mikäli olen oikein ymmärtänyt aidan takaa kuultuja juttuja, koiraa pidetään pihalla koska se tuhoaa päivän aikana puol kämppää. Hei, sellaisia ne pennut joskus on, mut eihän se ikinä tule edes oppimaan jos se pidetään pihalla ulvomassa eroahdistustaan päivät pitkät!

May said...

Susanna, tykkään kovasti näistä sun muodin huipulle -dissektioista! Varsinkin kun Suomen telkkari ei meillä näy. Vai että Achilles tippui, no niin. Olen joskus hänen omia tyylikuviaan lookbook.nusta vaklaillut, ja eikös hänellä ole jo omakin mallisto. Kuten sanoit, ehkä hänellä olisi ollut kisalle enemmänkin annettavaa. Attityydi vaan ensin kuntoon kiitos, jos on todella noin mennyt sanomaan.

[Lastenhoitajan asu? Haha, hauska tehtävänanto! "öö tota laittaisinkohan siihen roikkuvia ketjuja". Käyttiköhän kukaan niitä sateenvarjojen tarranauhapidikkeitä hyväkseen?]

Susanna said...

May (ja Päivi kans) kiva kuulla että on ihan lukijakuntaa näille mun höpinöille :)

Muistelisin että Marian asussa oli hyödynnetty tarranauhat, ne hihat sai jotenkin sullottua lyhyemmiksi, mutta ei se kyllä asuun vaikuttanu, karseet pussit anyway :D sanoisin että yksi hiha oli kahden hihan levyinen, järjetöntä :D

Nina said...

Mäkin luen. :) En vaan aina saa aikaseks kommentoida. Ehtisköhän tänään kattoa jakson ihan suorana, niin vois kattoa sen extrankin sitten.. Tähän vois tähdätä, 12 min aikaa saada kaikki kakarat sänkyyn. Saattaa ehkä onnistua.

Susanna said...

Nina, onnistuiko? mä tein sillai et menin makaamaan sohvalle ja sanoin miehelle et hoida noi, mä en enää kykene liikkumaan. Ihanaa kerranki vaan olla välittämättä iltahulinoista :)

Nina said...

Joo, onnistui. :) No, ekat pari minuuttia meni vähän ohi kun mölyapinat ei ollu vielä sängyissä, muuten häiriötä aiheutui sitten vaan tuosta isännästä. Varsinkin extran aikana se kommentoi ohjelmaa häiritsevän paljon.

Miss Bonde said...

Mä yhdyn siihen mitä sitä Helyä kommentoitiin tässä uusimmassa jaksossa... "Hely, sinä olet todellinen käsityöläinen." Joo, eli siinä merkityksessä että et tule toimeen erilaisten ihmisten kanssa eikä sinua voisi vähempää kiinnostaa, jos joku mouotipelle on sitä mieltä että hieno ja taidokkaasti tehty punaharmaa napatanssiasusi on hieman outo. En oikein itse ymmärrä, että mitä tälle Helylle jäi käteen tästä ohjelmasta?