Saturday, July 01, 2006

Tuliaisia ja speksejä

Äiti kävi purjehtimassa Tallinnassa asti, ja oli ihanus etsinyt lankakaupan ja toi mulle tuliaisia! Sanoi, että on todella vaikeaa ostaa toiselle, kun ei tiedä miten paljon lankaa tarvitaan että siitä saa jotain tehtyä, mikä väri olis hyvä, ja paljonko langat Suomessa maksaa. Mutta ihanaisia mohairunelmia äiti oli löytänyt!


Liukuvärjättyä mohairia, tosi pehmeää eikä pöllyä yhtään. Tästä haluaisin tehdä kolmiohuivin, mutta en keksi että millä ohjeella. Olen selannut joka ikisen lehden mitä mulla on, mutta ei niissä vaan ole, korkeintaan virkattuja verkkohuiveja :/ Kai se on liian vaativaa suunnitella pitsineuleita palkan eteen, kun parhaat ohjeet taitaa löytyä netistä :D . Ehkä teen tästä Fifin, ainakin se on yksinkertainen. Muita ideoita?
Hauskaa nyppymohairia. Minen ymmärrä sitä, että miksi ne nypyt on aina jotain turkooseja tms. Sirdar Snugly tiny tots lankakin on ihana, mutta en kyllä pysty ajattelemaan Melindaa vaaleanpunaisessa paidassa missä on vihreitä nyppylöitä *puistattaa*. Toiset tykkää toiset ei.


Jari sanoi eilen illalla, että Melindalla ei muuten edelleenkään ole mitään järkevää yöpaitaa... On nukkunut milloin missäkin koltussa, mutta on koko ajan pitänyt tehdä mukavia nukkumismekkosia. Tartuin sitten heti toimeen, vaikkei yhtään olis huvittanut. Löytyi se huvituskin sitten siinä kankaita leikellessä, ja syntyi kissamekko. Edelleen hehkutan sitä vinonauhankääntäjää, niin helppoa ja tulee siisti kaulus. Tein nauhaa samantien koko kankaan leveyden verran, pari mekkoa pitäs vielä siitä tehdä.

Tarkempia speksejä Melindan synttärimekosta. Kaavat löytyy Ottobre 2/2005 lehdestä nimellä vauvan rimpsumekko. Mekko valikoitui oikeastaan just nimensä perusteella, kun ei oo enää vauva niin voi silti olla vauvan mekko :D . Oikaisin parissa kohtaa:

Yläosa kiinnitettiin helmaan ompelemalla helma yläosan vuoriin. Sitten päällikankaan saumanvarat olisi pitänyt kääntää ja neulata tarkasti ja ommella sitten kiinni. Jotenkin tuntui että mä en ikinä saisi sitä siististi tehtyä, niinpä tein päällisen alareunaan rullapäärmeen pätkävärjätyllä langalla, ja sitten vaan ompelin kiinni. Tuli tosi siisti, ja oli takuulla helpompi kuin saada käännettyä saumanvaroja saman verran joka kohdassa :D

Helmaan olisi pitänyt ommella kapea päärme, mutta hei, kangasta on siinä kohtia noin kaks metriä, niin eipä pahemmin napannut taas käännellä mitään. Rullapäärmettä jälleen. Pätkävärjätty lanka sopii tällaiseen todella hyvin, värinvaihtelut pääsee oikeuksiinsa kun on pitkä pätkä.

Eilinen päivä reissailtiin mummolassa. Mua vähän ressas tuo matka, (kolme bussia per suunta ja aika paljon kävelyä), varsinkin takastulo, mutta hyvin meni. Ja keksittiin mutsin kanssa toinen reitti, niin ei tarvinnut kuin kahta bussia takastullessa. Lapset oli enkeleitä, mutta kun päästiin kotiin niin oli piru irti ja molemmat itki ja kirkui milloin mistäkin syystä. Mutta nukahtivat sit onneks.

Virallinen paita- ja mekkoviikko on ollut vähän heikko saldoltaan, mutta it ain´t over 'til the fat lady sings; aikaahan vielä on. Ensi viikolla sitten virallinen housuhameviikko :D

8 comments:

Sirpa said...

Hei, vinonauhankääntäjä vaikuttaa kätevältä, mutta pitkille pätkille kuten hameen helmoihin voisi vielä helpottaa toinen laite, jos sellaisen jostain löytää. Minulla on vanhassa polkuompelukoneessa (ehkä 50-luvulta) paininjalka, joka samaan tapaan kääntää nauhan ja sen saa samalla ommeltua kiinni kankaaseen. Oli hyödyllinen laite sifonkihameen helmaa huolitellessa. Ehkä ompelukoneliikkeestä voi kysyä vastaavaa. Ainakin kolmessa eri mallin 70-luvun Husqvarnassa, joita suvusta löytyy, on käyttöohjekirjassa kuvattuna lisävarusteena samanlainen paininjalka, nauhankiinnityslaitteen nimellä.

Susanna said...

hmm, mielenkiintoista! Täytyypä selvittää. Konekin on husku, niin ehkä niitä on. Kiitos tiedosta!

Sia said...

Minä tekisin tuosta liukuvärjätystä mohairista jonkin sellaisen huivin, joka aloitetaan niskasta keskeltä, kuten esim. Kiri. Silloin väreistä muodostuu kaunis V-kuvio, joka tietysti ohenee reunoja kohti. Fifissä tulee vain pelkät raidat jotka ovat tosi leveitä alhaalla ja kapeita ylhäällä. ...tai voihan tietysti tehdä fifin kirin tavoin aloittamalla ylhäältä kesketä ;-)

Susanna said...

Kiitos Sia! sun kommenttia mä itse asiassa odottelinkin tähän asiaan. Kirin ohje vaikuttaa suht helpolta, ehkä voisin kokeilla sitä. Just tuollaista kolmiota haluaisinkin, liukuvärjätyssä langassa se näyttää niin kivalle :D

Sia said...

Ooo, oikein odottelit minun kommenttia? Piristit kummasti muuten aika kurjaa päivääni, kiitos, mutta saakos uteloida että miksi sie miun kommenttiani odottelit? =DDD

Susanna said...

Sia, no kun sä oot sellainen huiviekspertti ja sulla on hirmu hyvä maku :D Hyvä että piristi.

Kati E said...

Mä en kyllä tajua miten sä jaksat ommella ja sitten vielä reissata julkisilla lasten kanssa...

Joskus omalla autolla menokin on liian haastavaa. :DD

Susanna said...

Kati, en mä koe julkisia mitenkään erityisen hankalaksi, koska oon tottunut. Kun ei koskaan ole ollut autoa niin sitä on aika taitava liikkumaan ;) Mutta toi että kolmella eri bussilla ruuhka-aikaan, alkaa olla jo sietokyvyn rajoilla :D