Friday, November 06, 2009

Muodin huipulle osa 6

Terveisiä sairastuvalta. Ei varmaankaan possutauti kun kuumetta ei niin älyttömästi ole ollut, mutta noin muuten olen ollut jo viikon poissa pelistä :(. Superkurjaa, etenkin kun olisi ollut todella todella tärkeitä työjuttuja tällä viikolla. Nyt jo henki vähän kulkee niin on mukava makoilla sohvalla, syödä suklaata ja katsella kaikki rästiin jääneet saippuasarjat. Greyn anatomian uusi kausi alkoi, ja sai taas tunnin itkeä :))). Mutta nyt vuorossa Muodin huipulle.

Kävin muuten katsomassa Antti Asplundin mallistoa, ja tuli vaan mieleen, että ehkä sillä ne teknisten taitojen puutteet aiheuttaa tän yhden mekon syndrooman? Osaa suunnitella muttei osaa toteuttaa, paha siinä on sitten luoda mitään kisassa missä pitää itse myös hoitaa toteutus. Mene ja tiedä.

Heti jakson alkuun AnttiA haukkui Minna Cheungin olevan "makeileva sokerikuorrutettu ämmä" ja sanoi Anssi Tuupaisesta että "Anssista ei koskaan tule mun asiakasta". Vähän särähti, vaikka mitä mieltä olisi, kannattaako nyt oikeasti tämän kokoisessa maassa suututtaa niitä ihmisiä joista joskus voisi sinulle olla apua?

Kuudes tehtävä oli suunnitella avokaulainen, hihaton, elegantti, värimaailmaltaan harmoninen asu Olivia-naiselle. Tarkoitettiin siis Olivia-lehden kohderyhmän naista. Aikaa tehtävään annettiin 10 tuntia. Ja taas tuli tällainen pieni tyhmä klik tähänkin tehtävään: materiaalina oli vanhoja Olivia-lehden numeroita. Eikö ne saatana saa niitä lehtiä kaupaksi edes sillä neljän euron hinnalla???? Vaikka onkin ihan hauskaa nähdä kun luodaan vaatetta mahdottomasta materiaalista, ei sillä mun mielestä ole mitään tekemistä sen kanssa osaatko ommella ja suunnitella VAATTEITA. Mun mielestä tässä ohjelmassa on jo riittävästi tehty vaatteita muusta kuin kankaasta, ja olisi mukavampi nähdä mitä suunnittelijat saavat aikaan kunnollisista materiaaleista.

Monet suunnittelijat ovat kiinnittäneet huomiota ja ärsyyntyneet Mertin tavasta vakoilla ja seurata muiden työskentelyä. Jotenkin ruudun tällekin puolelle välittyy sellainen fiilis, että Mert ei oikein itse keksi mitä tekisi ja ammentaa ideoita ja toimintatapoja muilta. Ja tekee sen vielä niin läpinäkyvästi!

Olin kyllä positiivisesti yllättynyt miten kauniita yksityiskohtia suunnittelijat tekivät paperista taittelemalla. Vaik hei tietysti, paperistahan niitä koristeitä väännellään... Mut mä olisin tällaisessa tehtävässä niiiiiin paniikissa.

Sivuhuomautuksena, Mirkka sanoi ehkä noin kakskyt kertaa jakson aikana olevansa ihan psykoosissa. Hmm.

Tuomaristossa oli jälleen neljä jäsentä, yay! Anssi Tuupainen, jonka ilme on koko ajan niin ... gay..., Olivia-lehden muotitoimittaja Sanna Sierilä sekä Nina Herala. Ja siis Minna itse.

Mertin asu oli kyllä aivan mieletön. Ehkä hän vaklailee muita vain uteliaisuudesta, selvästi niitä paukkuja löytyy omasta takaakin. Olga joutui tekemään työnsä todella pikana kun ensimmäinen suunnitelma meni mönkään, ja lopputulos oli jotenkin tosi jännä. Siitä tuli mieleen Gaultier. Mutta ei se kyllä Olivia-naisen vaate ollut, eikä tehtävänannon mukainen, mutta jännä.

Mun mielestä AnttiA meni kyllä taas sieltä missä aita on matalin. Sen mekko oli kiva ja ihan Oliviaan sopiva, mutta hei. Jo kolmevuotiaat osaa liisteröidä paperia kulhon pinnalle. Että teknisesti se ei kyllä ollut kovin vaativa, eikä siinä ollut sellaista kantavaa ideaa, ja muoto oli haettu tasan mallinukesta, että siinä mielessä, pettymys taas.

Jarno voitti haasteen. Mekko oli kyllä oikein hieno, mutta olisin halunnut avaramman pääntien. Ja mun mielestä Mertin asu oli kyllä hienompi ja jotenkin enemmän Olivian tyyppinen.

Laura tipahti ja Olga sai täpärästi jatkaa. Ihan oikein meni mun mielestä tällä kertaa. Olga on ihana ja suloinen, onneksi sai jatkaa. Taas näitä sarjassamme tosi hyviä perusteluja, luovuudesta viis :)).

Kuvia olis taas täällä, tosin ainakaan nyt siellä ei vielä näkynyt tämän jakson kuvat..

Tähän mennessä olen kaksi tuntia tätä kirjoittanut ja samalla katsonut ohjelmaa. Ja puhunut puolen tusinan puhelinmyyjän kanssa, tänään on taas näköjään soitetaan Susannalle -päivä. Hmph. Sitten ekstran pariin, pieni hetki kelaan mainokset....

Janne jututti malleja, blah-de-blah, suunnittelijoita vihreistä arvoista, blaa blaa. Vähän tällaista pikajutustelua. Mutta olen kyllä tismalleen samaa mieltä monien haastateltujen kanssa siitä, että kierrätystuotteen tai ekologisen tuotteen ei tarttis välttämättä olla sellainen mikä julistaa sitä kierrätyksen ilosanomaa joka suuntaan. Mä oon niin pohjattoman kyllästynyt siihen että väkerretään vanhasta takista mekko ja sitten se on sen näkönen niinku tokaluokkalainen olisi sen ommellut, ja hintalappuun laitetaan nolla perään, kun onhan tää nyt niin hieno. Argh. Onneksi niitä muitakin firmoja nykyään jo on, mutta edelleen usein haetaan sitä että kierrätetyn pitää olla myös sitten sen näköinen että monessa liemessä on uitettu. Ai kamala ku mä rönsyilen taas. Blame the fever.

Janne värväsi itselleen ompelijan ja sehän on ihku-Jenna murunen, mun koulukaveri :DDD. Voi mä en malta odottaa lopputulosta.

Extra oli tällä kertaa aika tylsä vaikka näkyikin tuttuja. Tai sitten mä oon niin sokerihumalassa joulusuklaasta, ettei enää aivot rekisteröi. Nyt maistuis päiväunet, mut harmillisesti ekaluokkalainen pääsee jo kohta koulusta. Heippaa....

13 comments:

Anonymous said...

hei,

Kiva kun jaksat kirjoittaa näitä juttuja. Tää on vähän niinkuin Muodin huipulle extraextra.

T: albin

Susanna said...

:D hih

Marika said...

Mäkin olen alkanut aivan odottaa näitä sun Muodin Huipulle -postauksia. Mertin oli paras. Piste. Se Jarnon oli periaatteessa ihan jees mutta se näytti tosi tönköltä päällä. Mua suorastaan jännitti Olgan puolesta kun sillä oli aivan erityylinen (mutta niin hänen tyylisensä) luomus. Onneksi pääsi jatkoon. Extran lopussa mulla kävi vähän korvaan kun Jaakko sanoi jotenkin jännästi siitä etteivät kai suunnittelijat nyt itse ompele vaatteita, että hölmöä edes ajatella että tekisivät sellaista....(ahdenkerroksen väkeä tms.).
Possuflunssa voi tulla lievempänäkin eli voi silti olla sitä vaikka kuume ei korkeaksi nousisikaan. Toivottavasti jo olo parempi ! :-)

Marika said...

Ai niin, veikattiin perheen kesken voittajakolmikkoa. Minun veikkaukseni on Katri, Mert, Olga

Susanna said...

Marika, kahdenkerroksen väkeä nimenomaan. Niinhän se on että suunnittelijat harvoin ompelevat itse vaatteitaan, mutta kyllä aloittelevat usein joutuvat tekemään kaiken itse.

Mä kyllä kovasti peräänkuulutan sitä että suunnittelijallakin pitäisi olla ammattitaitoa toteuttaa vaate. Siinä on sama juttu kuin että arkkitehti suunnittelee talon muttei tajua ollenkaan sen talon käyttötarkoitusta tai että miten ne jutut toteutetaan. Tämän ongelmanhan näkee monissa taloissa, esim meidän uuden uutukaisessa ala-asteen koulussa ei ollut alunperin ollenkaan mitään muuta naulakkotilaa kuin koukku seinässä, kun hylly kuulemma olisi rikkonut kokonaisuuden. Kas kun se visuaalisuus ei ole se ainoa juttu, homman täytyy myös toimia...

Suunnittelijan pitäisi mun mielestä tuntea myös kankaat ja lisätarvikkeet, ei riitä että vaate näyttää nätiltä, jos siinä sitten lerpattaa alavarat miten sattuu, tai tukiluut tulee kankaasta läpi käytössä. Kaikkea tietenkään tarvitse itse tietää tai tehdä, mutta onko järkeä siinäkään että maksat jollekin kysymyksestä "kannattaako tätä tehdä silkistä"... *paasaa*

Tuazophia said...

Mäkin tykkään näistä sun kirjoituksista! Ja itse ohjelmassa tykkäsin juurikin voittaneesta asusta (sen väritys oli mielettömän hyvä juuri tuolle mallille - saa nähdä, miten hyvin se tulee sopimaan Niinalle).

Minä jotenkin ajattelin sen "eihän suunnittelijat itse ompele pukujaan"-jutun sellaisena "näinhän kaikki muka ajattelee"-juttuna enkä niinkään vakavasti otettavana.

juui said...

hahah! en oo vielä ensimmäistäkään jaksoa ekstraa jaksanut kattoa mut jos Jenna on siellä nyt surruttelemassa nii pakkohan se on! :D

pidin iteki Mertin puvusta eniten! okei, kyllähän se ottaa vaikutteita muilta, mutta se myös kehittyy koko ajan eikä missään nimessä _kopioi_ muiden töitä. sillä on joka kerta kuitenkin omannäköisensä työ.

näitä sun muippari-juttuja on kiva lukea kun tuntuu että itelleki jää aina jotain hampaankoloon tosta ohjelmasta :D

meja said...

Valitettavasti liian ylimielinen asenne kuten Antti A:lla (saatika sitten Achilles - onneks tippu) saa ainakin multa sellaisen reaktion, että "no tolta en ainakaan ostais mitään", eli siis potentiaalisen asiakkaan näkökulmasta erittäin luotaantyöntävää. Ei välttämättä tee bisnekselle hyvää, olkoonpa kuinka persoona hyvänsä.
Itseluottamusta pitää olla, mutta kyllä kritiikkiä täytyy osata ottaa vastaan ja kääntää se voimavaraksi eli oppia siitä. Alkaa ärsyttää tyypin silmien pyörittely ja halveksuva suhtautuminen seliniä ja tuomareita kohtaan. Tiivistettynä: todella epäammattimaista ja lapsellista!

anpali said...

Samaa mieltä kanssasi, että Mertin asu oli paras. Jarnon asusta mulla tuli valitettavasti mieleen, että ihan kuin se olisi tehty kahvipusseista. Jotenkin se väritys toi mieleen Kulta Katriina pussit ja se näytti sen verran tönköltä.

Susanna said...

Meja, ihan samaa mieltä olen. Enkä pysty ymmärtämään miten Antti ei osaa ollenkaan ottaa vastaan neuvoja tai kritiikkiä, kuvittelee tietävänsä kaiken. Mut ei se osannut oikein käsitellä sitäkään että sitä ei tällä kertaa ihan teilattu :) suunnittelijat :)

Anpali, jei, kultakatriinamekko! Niin just! No ens kuussa näemme miten sen ovat kuvanneet kanteen :)

Anonymous said...

Tykkään kans näistä muodin huipulle jutuistas, aina täytyy tulla uuden jakson jälkeen katsoon mitä kirjoitat.
Haluaisin myös vähän tietää kuinka olet saanut yrityksesi käyntiin, ja millaisilla koneilla työskentelet. Olen itse aikeissa vuokrata työtilat ja konepuoli vähän mietityttää.
-Salla-

May said...

Samaa mieltä ensimmäisen anonyymin kanssa!

Ja siis joo ajattelin samaa mitä Marika, että tais lipsahtaa sammakko suusta siltä Jaakolta siinä kohtaa että suunnittelu olisi muka jotenkin ylempiarvoista kuin itse työstäminen. Huumorilla varmaan heitetty...

Oikeastaan olisikin aika hauska nähdä, miten kisaajat selviytyisivät haasteesta, jossa pitääkin nimenomaan vain suunnitella ja sitten kommunikoida blueprintit ompelijalle jonka pitäisi toteuttaa vaate suunnitelmien mukaan.

Susanna said...

Salla, mä yritän täs vkonlopun aikana kirjoitella yrityksen alkutaipaleesta laajemmin. Mulla on edelleen käytössä sama konepatteristo minkä olen esitellyt joskus vuonna miekka ja kivi :) löytyy täältä:
http://kissinen.blogspot.com/2006/10/rautaa.html

Lisäksi nepparikone mikä on mulle elintärkeä, nyt tarttisin peitetikkikoneen ja monipuolisemman ompelukoneen. Koneiden puolesta ok mutta kaipaisin parempaa silitysasemaa, ja olenkin siihen nyt investoimassa.